Eвропска народна странка освојила највише места у новом Европском парламенту

0

Европска народна странка (ЕПП) имаће највише посланика у новом сазиву Европског парламента, показују најновије пројекције. Према подацима на званичном сајту те инситуције, ЕПП ће добити 180 мандата, а пажњу аналитичара привукао је и податак да је излазност на европске изборе највећа у последњих 20 година.

Друга највећа групација, као и у претходних 5 година, биће Прогресивна алијанса Социјалиста и Демократа (СД) са 147 посланика, док ће троцифрени број представника имати и Савез либералних демократа (АЛДЕ) са 109 посланика. АЛДЕ је остварио највећи напредак, пошто ће у новом сазиву имати 39 посланика више. Партија Зелених остварила је историјски најбољи успех са 69 мандата, највише захваљујући великој подршци коју су добили у Немачкој.

Конзерватици и реформисти имаће 59 представника, док их у стопу прате још две десничарске опције, Европа нација и слободе, као и Европа за слободу и директну демократију.

Главни кандидат ЕПП-а Манфред Вебер у првој реакцији након објављивања резултата најавио је да неће сарађивати са партијама које не верују у будућност ЕУ.

„Од сада, они који желе јаку Европску унију морају да удруже снаге“, поручио је Вебер.

Лидер СД-а Франс Тимерманс најавио је да је „главни приоритет његових сарадника да направе програм који ће у фокусу имати аспирације, снове, а понекад и страхове грађана држава ЕУ“.

Подели

Comments are closed.