Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je izjavio da Srbija ponovo preuzima ulogu lidera u regionu čemu u prilog govori i 16 ugovora za sprovođenje prvih projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena u vrednosti od 30 miliona dinara koji se finansiraju iz programa IPA 2016, a čija je ukupna vrednost dva miliona evra.

„Zahvaljujući ovim ugovorima, 2.000 žena će završiti specijalnu obuku za razvoj poslovnih prilika u poljoprivredi, u oblasti plasiranja poljoprivrednih proizvoda na tržište“, izjavio je Fabrici nakon što je zajedno sa ministrom Jadrankom Joksimović uručio ugovore predstavnicima civilnog društva i opština Aleksinac, Knjaževac, Kruševac, Šabac, Temerin, Tutin, Užice i Žitište. Prema njegovima rečima, ugovori su deo sporazuma koji je 8. marta postignut sa ministrima Jadrankom Joksimović i Zoranom Mihajlović.

„Ovo je prvi projekat koji se na ovaj način sprovodi u regionu, što pokazuje da Srbija ponovo preuzima ulogu lidera u ovom delu Evrope. Mnoge zemlje prate ovaj projekat i nastoje da pokrenu slične“, rekao je Fabrici.

„Nema jednakosti bez ekonomskog osnaživanja i razvoja. Zato je cilj ovog projekta da poduči žene specifičnim poslovnim veštinama“, istakao je Fabrici.

On je dodao da inkorporiranjem rodne ravnopravnosti u sve projekte koji se sprovode u okviru programa IPA koordinira ministar Jadranka Joksimović, ističući značaj direktne saradnje sa nevladinim organizacijama.

Pomoćnik ministra Veljko Kovačević je rekao da rodna ravnopravnost zauzima važno mesto u agendi Vlade Srbije, koja je prepoznata od strane Evropske komisije, a čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena i njihovo zapošljavanje uz pomoć fondova IPA.

Podeli

Comments are closed.