Evropa koja štiti – Komisija se zalaže za ostvarivanje bezbednosnih prioriteta

0

Evropska komisija je izvestila o napretku u uspostavljanju delotvorne i istinske bezbednosne unije i pozvala Evropski parlament i Savet da što pre privedu kraju rad na prioritetnim inicijativama povezanim sa bezbednošću.

Nadovezujući se na pozitivne zaključke lidera EU na neformalnom sastanku u Salcburgu, Komisija u današnjem izveštaju predstavlja inicijative u oblasti bezbednosti koje su presudne za konačno uspostavljanje bezbednosne unije do izbora za Evropski parlament u maju 2019. Izveštaj će istovremeno biti svojevrsni doprinos razgovoru o unutrašnjoj bezbednosti na sastanku Evropskog saveta 18. i 19. oktobra.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos je izjavio: „Bezbednost naših građana jeste i trebalo bi da ostane svakodnevni prioritet za EU. Jačanje spoljnih granica, unapređena razmena informacija i zaštita građana na internetu kao i van njega – nemamo vremena za gubljenje u izgradnji istinske i delotvorne bezbednosne unije u Evropi.“

Komesar nadležan za bezbednosnu uniju Džulian King kaže: „Od hemijskog oružja na našim ulicama, do sajber napada koji imaju podršku vlada, Evropa se suočava sa sve ozbiljnijim pretnjama, a Evropljani od nas očekuju da reagujemo. Vreme je da udvostručimo napore kako bismo konačno uspostavili bezbednosnu uniju. U borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, sajber pretnji i pretnji koje su potpomognute sajber tehnologijom, gde se stvarni i virtuelni svet prepliću, bićemo uspešniji ako udružimo napore. Vremena ponestaje: institucije EU i naše države članice moraju da preuzmu odgovornost za postizanje rezultata u ovoj ključnoj oblasti.

Podeli

Comments are closed.