Evropska komisija i Austrija danas objavljuju sklapanje ugovora za isporuku vakcina protiv kovida-19 za region Zapadnog Balkana. Nabavku 651.000 doza vakcine Bionteh/Fajzer finansira Evropska komisija, a Austrija će pokriti deo iznosa. Prva isporuka svim partnerima u regionu planirana je za maj, sa redovnim tranšama koje će biti isporučene do avgusta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je: “Izuzetno je važno da ubrzamo proces vakcinacije svuda. Veoma sam srećna što objavljujemo da smo obezbedili doze da pomognemo u vakcinisanju zdravstvenih radnika I druge ranjive grupe na Zapadnom Balkanu. Evropska unija stoji uz partnere u regionu, koji su tražili podršku od nas. Želim da zahvalim Austriji koja nam pomaže u ovom transferu, pokazujući svoju posvećenost I solidarnost prema Zapadnom Balkanu”.

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji dodao je: “Uprkos trenutnoj globalnoj nestašici, EU će isporučiti spasonosne vakcine Zapadnom Balkanu. Podršku pružamo od samog početka pandemije kovida-19: Najpre, obezbeđivanjem medicinske opreme poput zaštitnih maski, respiratora, opreme za jedinice intenzivne nege i vozila hitne pomoći; zatim, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći u obezbeđivanju vakcina za sve medicinske radnike na prvoj liniji odbrane u čitavom regionu, kao i za neke druge ranjive grupe. Brinemo o Zapadnom Balkanu, a njegova budućnost je u Evropskoj uniji”.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg naglasio je: “Glavni je prioritet učiniti vakcine protiv kovida-19 brzo dostupnim svim ljudima širom Evrope. U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u nabavci vakcina je čin evropske solidarnosti i ulaganje u zdravlje i bezbednost čitave regije. Na kraju krajeva, svi propusti na vakcinacionoj karti, gde god oni bili, predstavljaju opasnost po sve nas. Niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni”.

Austrija je omogućila podelu ovih vakcina sklopivši ugovore sa proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Ove doze se finansiraju iz paketa pomoći vrednog 70 miliona evra koji je usvojila Evropska komisija u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina koje su obezbeđene ugovorima o avansnoj kupovini vakcina za parnere sa Zapadnog Balkana. Opšta raspodela među državama biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, a u najpre će prioritet biti zdravstveni radnici i druge ranjive grupe.

Kontekst

Evropska komisija posvećena je tome da omogući da vakcinu dobije svako kome je ona potrebna, bilo gde u svetu. Zato je odmah odgovorila na poziv na akciju Svetske zdravstvene organizacije i, od 4. maja  2020. godine, pomogla u pirkupljanju skoro 16 milijardi evra u okviru Globalnog odgovora EU u borbi protiv pandemije kovid-19, globalnog delovanja za jednaki pristup testovima, lečenju i vakcinama protiv virusa korona i svetskog oporavka.

Program COVAX je vakcinalni stub Akceleratora za pristup alatima za kovid-19 (ACT), globalne saradnje za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednak pristup testovima, lečenju i vakcinama protiv virusa kovid-19. EU i njene države članice su objavile da su do sada uložile 2,47 milijardi evra za program COVAX: COVAX ima za cilj kupovinu 2 milijarde doza vakcine do kraja 2021. godine, uključujući preko 1,3 milijarde za zemlje u razvoju.

Takođe, Strategija vakcinacije EU takođe doprinosi globalnim naporima za solidarnost. EU je uložila skoro 3 milijarde evra u pretfinansiranje proizvodnje vakcine preko unapred potpisanih ugovora o kupovini sa farmaceutskim firmama. Ovi ugovori omogućavaju državama članicama EU da preprodaju ili doniraju vakcine, kao i mogućnost prenosa partnerskim zemljama.

Komisija je 19. januara predložila uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti podelu vakcina, a koji će posebno obratiti pažnju na Zapadni Balkan, susedstvo EU i Afriku, i koji će, pre svega, biti namenjen zdravstvenim radnicima i ranjivim grupama.

EU je delovala veoma brzo u podršci partnerima sa Zapadnog Balkana od samog početka krize, mobilizacijom značajnog paketa podrške u vrednosti od 3,3 milijarde evra za borbu protiv trenutne zdravstvene krize i ublažavanje društveno-ekonomske krize. Nedavno, u oktobru, Evropska komisija je predstavila Ekonomsko-investicioni plan u vrednosti do 9 milijardi evra sa ciljem da pospeši dugoročan privredni oporavak Zapadnog Balkana i konvergenciju sa EU.