Evropski PROGRES dobio nagradu UNOPS za Srbiju

0

Razvojni program Evropski PROGRES, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, osvojio je internu nagradu Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) – “Projekat godine 2018”. Putem ovog projekta,  podržan je razvoj 34 lokalne samouprave na jugu Srbije.

Godišnje priznanje dodeljuje se projektu koji je dokazao najviši nivo znanja u upravljanju i ostvario vidljive rezultate. Evropski PROGRES je sprovela kancelarija UNOPS-a u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i opštinama i gradovima, a realizovan je u periodu od 2014. do 2018.

Tokom četiri godine Evropski PROGRES sproveo je 254 projekta, koji su doprineli pozitivnim promenama u društvu, unapredjenoj lokalnoj upravi, konkurentnosti lokalne privrede i boljim uslovima života za sve gradjane, kaže šefica kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

“Otvoreno je 700 novih radnih mesta i 96 novih preduzeća, dat je doprinos privlačenju investicija za ekonomske i socijalne projekte čija vrednost premašuje 10 miliona evra, kao i unapredjenju socijalne uključenosti kroz poboljšanje društvenog i ekonomskog položaja više od 9000 ljudi iz ranjivih grupa”, navodi ona.

Dodaje da uspeh projekta leži u partnerstvu sa donatorima, Vladom Srbije i svim akterima koji su tokom četvorogodišnjeg rada postavili temelje za dalji razvoj zemlje.

“Najvažnije je što smo zajedno uspeli da doprinesemo boljem životu stanovništva. Veoma nas raduje da je kvalitet naše zajedničke implementacije prepoznat u okviru organizacije na globalnom nivou”, kaže Telatin.

EU nastavlja podršku biznisima u lokalnim zajednicama sa 25 miliona evra kroz program EU PRO koji ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapredjenju socijalne inkluzije.

Vlada Švajcarske kroz program Svis PRO sa 5,8 miliona evra podržava unapredjenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, kao i poboljšanje kvaliteta života ljudi, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama.

Podeli

Comments are closed.