Godišnji izveštaj o Srbiji pred Odborom za evropske integracije Skupštine Srbije

0

Parlamentarna debata je osnova demokratije i uvažavanje preporuka Evropske komisije neophodno je za njeno poboljšanje, zaključak je nakon predstavljanja Godišnjeg izveštaja pred Odborom Skupštine Srbije za evropske integracije. Diskusija poslanika i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija, trajala je preko tri sata.

Kako navodi Fabrici, u Izveštaju se navodi da je neophodno stvaranje prostora za smislene debate, za bolji međupartijski dijalog, kao i da je neophodno da se ispoštuju preporuke međunarodnih organizacija o održavanju izbora.

„Postoji čitav niz pitanja gde je Evropska Komisija bila vrlo jasna. Jedan deo se odnosi na donošenje zakona po hitnom postupku. Pre nekoliko dana, predsednica skupštine Maja Gojković javno je obećala da će se unaprediti rad parlamenta. Treba omogućiti svima, da bez ozbira da li su većina ili manjina, učestvuju u smislenoj debati“, pojašnjava ambasador Fabrici.

Šef delegacije EU ukazuje da je parlament mesto gde demokratija treba da se ostvaruje. Takođe, poručuje da bi komentare u Izveštaju trebalo gledati kao fotografiju stanja iza koje ne stoji politička motivacija.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija sa EU ima partnerski odnos koji ima svoje uspone i padove.

„Ima napretka, reforme u nekim oblastima moraju brže i dublje i to ne menja suštinsko opredeljenje Srbije za reformom i članstvom u EU“, rekla je Joksimović.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz smatra da  i dodaje da je potreban novi zakon o poslanicima, kao i dominantan uticaj skupštine u društvu. On kaže i da se nada da će EU omogućiti Srbiji da brže otvara poglavlja.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Ćomić tvrdi da preporuke koje su date u Izveštaju ne zahtevaju novac, već odluke unutar institucije, uz upozorenje da se ne sme dozvoliti da se ponavlaju iste preporuke i u sledećem izveštaju. Ona dodaje da Srbija mora da usvoji preporuke koji se tiču vladavine prava, medija i parlamenta.

Primedbe na učešće ambasadora Fabricija na sednici Odbora imali su poslanici Srpske radikalne stranke. Predsednik Odbora Nenad Čanak odgovorio im je da je ambasador EU Fabrici pozvan da pojasni detalje iz Izveštaja, kao i da ima pravo po Poslovniku o radu Skupštine Srbije da se obrati poslanicima.

Pročitajte još:

Podeli

Comments are closed.