Pogodnosti koje imaju domaći poljoprivrednici koristeći sredstva Evropske unije, moći će da koriste i tokom 2021. Plan otvaranja javnih poziva za različite mere Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja (IPARD) objavljen je na sajtu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Izgradnja i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije, izuzev traktora)

Zainteresovani će moći da se prijave od prvog aprila do 30. juna ove godine. Više od 6,6, milijardi dinara opredeljeno je za ovu meru.

Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (izgradnja i opremanje)

Javni konkurs za Meru 3 biće otvoren od 4. maja do 15. jula. Izdvojeno je više od 2,35 milijardi dinara za ovu namenu.

Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja

Poljoprivrednici zainteresovani da iskoriste pogodnosti Mere 7, moći će da se prijavljuju od prvog juna do 30. avgusta. Skoro 1,8 milijardi dinara opredeljeno je za ovu namenu.

Mera 9 podrazumeva tehničku pomoć, otvorena je tokom čitave godine i vredna je skoro 150 miliona dinara.

Podsetimo, IPARD II program pruža investicionu podršku EU u iznosu od 175 miliona evra i Republike Srbije u iznosu od 44 miliona evra, namenjenu jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane. Ova podrška će doprineti i postepenom prilagođavanju standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diverzifikaciji ruralne ekonomije. Pomoć je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima – pravnim i fizičkim licima. IPARD II program odobrila je Evropska unija, a usvojen je zaključkom Vlade Republike Srbije. Program se realizuje preko IPARD upravljačkog tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Odeljenje za ruralni razvoj) i IPARD agencije (Uprava za agrarna plaćanja).

Povezana vest:  IPARD – EU PODRŠKA RURALNOM RAZVOJU