Izjava visokog predstavnika EU i evropskog komesara za proširenje povodom izbora u Crnoj Gori

0

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji izdali su zajedničko saopštenje povodom parlamentarnih izbora održanih u Crnoj Gori.

„Crna Gora je 30. avgusta održala parlamentarne izbore i lokalne izbore u pet opština, u skladu sa izbornim zakonskim okvirom, koji je uglavnom ostao nepromenjen od poslednjih izbora, u izazovnom kontekstu pandemije COVID-19. Izbori su bili mirni i konkurentni, sa velikom izlaznošću, a posmatrali su ih lokalni i međunarodni posmatrači akreditovani od Državne izborne komisije.

Preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a ističu da su se izborima upravljalo transparentno i efikasno, ali zapažaju intenzivno polariziranu raspravu o pitanjima crkve i nacionalnog identiteta i brojne zabrinutosti u vezi sa neprikladnom prednošću za vladajuću stranku i neuravnoteženim izveštavanjem u medijima.

Nakon objavljivanja konačnog izveštaja i preporuka OEBS-a / ODIHR-a, svi politički akteri i relevantne institucije moraju da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primeni ovih preporuka kako bi se rešili dugogodišnji izborni nedostaci uoči sledećih izbora.

Sa optimizmom gledamo ka konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade koja će nastaviti stalni put Crne Gore ka EU. Crna Gora napreduje u procesu pristupanja EU i meseci koji predstoje moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

Evropska unija je u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući i kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.“

Podeli

Comments are closed.