Junker: Postavljamo temelje za proširenje EU

0

Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju perspektivu pristupa EU. Ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo postaviti temelje za to, kaže rekao je u intervjuu za Dojče vele predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Odgovarajući na pitanje o perspektivi pristupa balkanskih zemalja Uniji, povodom jednog od prioriteta bugarskog predsedavanja Savetom EU Junker je rekao da „zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju perspektivu pristupa EU. Ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo postaviti temelje za to, a dotične zemlje moraju da se poduhvate neophodnih reformi da bi do pristupa uskoro moglo i da dođe. Bugarskoj vladi imamo da zahvalimo za važne korake koji su već učinjeni: samit o Zapadnom Balkanu koji se održava 17. maja će biti važan korak. Bugarska je prosto predodređena da gradi mostove među zemljama Zapadnog Balkana, jer poznaje taj region, kulturu i jezik – a i sama je uspešno prošla kroz proces proširenja EU“, rekao je predsednik Evropske komisije.

Junker je naveo da je Bugarska odlično pripremljena za ulogu predsedavajućeg i da je ubeđen da će doneti Evropi veliki napredak. „Bugarska se posvetila evropskoj agendi i težište stavila baš na teme koje su za Evropljane od posebnog značaja: migraciju, digitalnu agendu, evropsku odbrambenu uniju i evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana“.

Junker je naveo da Bugarska može da ima važnu ulogu u produbljivanju odnosa EU i Turske. „U svakom slučaju je u našem interesu da sa Turskom tesno sarađujemo. Istovremeno je na samoj Turskoj, koja izgleda kao da se udaljava od EU, da joj se približi. Kao sused, Bugarska može da iskoristi tu posebnu vezu sa Turskom kako bi intenzivirala dijalog i delovala kao posrednik i prevodilac. Uvek je bolje da razgovaramo međusobno, nego jedni o drugima.

Podeli

Comments are closed.