Kikinda i Temišvar zajedno unapređuju turizam i promovišu kulturno-istorijsko nasleđe Banata

0

Video koji će promovisati kulturno nasleđe Banata, knjiga „Banat na 10 načina“ i izdanje o tradicionalnim kulinarskim receptima, biće, između ostalog, rezultati projekta „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ („Local Heritage for Active Tourism in Banat“) koji u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija sprovode Grad Kikinda, Narodni muzej Kikinda i Zapadni univerzitet u Temišvaru. Ukupna vrednost projekta, koji traje od maja 2017. godine do novembra 2018. godine, je 372.411,90 evra, a vrednost projekta koji sprovodi Grad Kikinda iznosi 39.394,95 evra.

U sklopu projekta, partneri će raditi na zajedničkoj promociji lokalnog nasleđa i razvoju turizma s obe strane granice, predviđena je izrada zajedničke softverske platforme, interaktivne mape turističke ponude, informativnog portala i prekogranične turističke baze podataka.

Temišvar

U rumunskom i srpskom delu Banata biće sprovedeno naučno istraživanje kroz koje će biti sakupljene očuvane tradicije, lokalni zanati, domaće radinosti i lokalne kuhinje, koji će biti pretvoreni u proizvod koji može da privuče turiste. Pored ovoga, radiće se na povezivanju udruženja žena, etno udruženja, restorana, turističkih agencija, privrednih komora, koji rade na teritoriji srpskog i rumunskog dela Banata, a ideja je da se formira i brend „Hrana iz Banata“ koji bi promovisali restorani s obe strane granice.

Kako bi se povećao kvalitet turističke ponude, predviđeno je usavršavanje kroz obuke za rumunske i srpske turističke vodiče i preduzetnike, a kroz saradnju turističkih agencija obe države i uvažavanje mišljenja turista, dodatno će se razviti domaći turizam.

Podeli

Comments are closed.