DATUM I VREME: Ponedeljak, 08.11.2021. u 19 časova, 60 minuta
MESTO: Onlajn na www.facebook.com/GreenFest/ i  www.facebook.com/eusrbija/
OPIS: Klimatske promene su sve uočljivije i neophodnost klimatske akcije je više nego potrebna. Sa Pariskim sporazumom smo definisali okvire u kojima moramo da se zadržimo kako bi sprečili eskalaciju izmenjene klime, a COP26 je prva prilika za proveru napretka u ovoj oblasti.

Približavanje Srbije Evropskoj uniji i usaglašavanje zakonodavstva u ovoj oblasti je dodatno osnaženo stavljanjem potpisa na Zelenu agendu za zapadni Balkan, što nas obavezuje da načinimo mnogo koraka kako bismo sve nepotrebne emisije smanjili na što manju meru, uz snažnu finansijsku pomoć EU.

Proces tranzicije ka ugljeničnoj neutralnosti Srbije će zahtevati ulaganje velikog napora u dekarbonizaciju našeg elektroenergetskog i industrijskog sektora, ali i u ubrzavanje aktivnosti koje će pomoći prilagođavanju na klimatske promene u svim sektorima. Da bismo sve ovo postigli, važno je i razumevanje značaja i koristi kojih ćemo imati u ovom procesu, kao i načina na koje će ove teme biti komunicirane u budućnosti i zastupljene u medijima.

UČESNICI: Učesnici panela:

–        Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena, Delegacija EU u Srbiji

–        Aleksandar Macura, programski direktor, RES Fondacija

–        Nemanja Milović, osnivač i urednik, Portal Klima101

–        dr Ana Vuković Vimić, docent, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

Moderatorka:

–        Mirjana Jovanović, programska menadžerka, Beogradska otvorena škola, u ime Koalicije 27

ORGANIZATORI Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa Koalicijom 27 kao deo projekta „Zeleni inkubator“ i programa „EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine“.

 

Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Akcija za klimu ODMAH“. Obezbeđen je simultani prevod sa engleskog na srpski jezik.

Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske obrazovne, izložbene i aktivističke programe podstiče kulturu življenja u skladu sa “zelenim” vrednostima.

Dvanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ će biti održan od 08. novembra od 16 časova, do 15. novembra do 22 časa, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “KLIMATSKA UZBUNA”. Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni. U skladu sa pravima na prikazivanje, gledanje filmova je ograničeno na 1000 posetilaca po filmu, i moguće ih je gledati samo iz Srbije.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 34 filmova srednjeg i kratkog metra.

Više informacija o ovogodišnjem Festivalu se može naći na www.greenfest.rs. Kompletan ovogodišnji program možete preuzeti na ovde.