Poznavanje jezika jedan je od najboljih načina za razumevanje ljudi iz drugih kultura. Upravo ta misija bila je u fokusu devetog izdanja manifestacije “Pod krošnjma na Štrandu” koja je trajala tokom jula na novosadskoj obali Dunava.

Događaj su organizovali Heror medija ponta, Gradske biblioteke u Novom Sadu i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija, a u saradnji sa EU info kutkom iz Novog Sada.

“Pod krošnjama na Štrandu” predstavlja manifestaciju koja kombinuje učenje i zabavu za decu i mlade. Program mladima pruža priliku da nauče osnove jezika manjina, kao i upoznavanje sa kulturama i običajima različitih nacija koje žive u Vojvodini. Naravno, okruženje kupališta Štrand dodatno podržava i pospešuje i aktivan boravak u prirodi. Kroz igru u prirodi deca lako uče i pamte tako da za nedelju dana uspeju da nauče i do sto reči.

Ove godine, deca uzrasta 5-12 godina, imala su priliku da uče nemački koji je vodila Sonja Kopčalić, predsednica udruženja Donaubrucke Neusatz, zatim je na programu bio slovenački jezika, sa predavačem Nenad Trifunov. Zatim, učio se rusinski jezik uz profesorku Blaženku Homa Cvetković iz Ruskog slova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU info point Novi Sad (@euinfons)

Jezik osoba koje imaju neki stepen oštećenja sluha je znakovni jezik i deca su za veoma kratko vreme osposobljena da mogu elementarno da komuniciraju sa osobama sa oštećenjem sluha. Znakovnom jeziku ih je podučavala Ana Keller, tumač za znakovni jezik.

Za stariju grupu dece, tokom čitavog jula je bio organizovan kurs rumunskog jezika koji je vodila Karmen Sabina Oalđe Adamović. Tokom kursa se učilo i o rumunskoj tradiciji, kulturi, kao i mnogim sličnostima između rumunskog i srpskog jezika koje nisu naširoko poznate.

Svakog ponedeljka tokom manifestacije, na programu je bilo predavanje o osnovnim pojmovima u vezi za Evropskom unijom, o zemljama članicama, i brojnim jezicima koji se govore u EU. Subota je bila dan za proveru znanja onoga što se tokom nedelje učilo, a troje najboljih učesnika su osvajali vredne nagrade, dok je EU info kutak obezbedio utešne nagrade za sve polaznike.

“Pod krošnjama na Štrandu” postaje već novosadska letnja tradicija, kroz koju deca uče, upoznaju se i motivišu da svoja znanja jednih o drugima i ubuduće razvijaju.