Mekalister: Nova poglavlja možda u decembru

0

“Srbija je na pravom putu, nekoliko pregovaračkih poglavlja sa EU su tehnički spremna i ja se nadam da mogu da budu otvorena na sledećoj međudržavnoj konferenciji 10. decembra u Briselu, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da nada da će sledeći izveštaj Brisela o napretku Srbije u procesu evrointegracija biti “jasan signal Srbiji i njenim građanima da nastave sa reformama”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da izveštaj o napretku bude pozitivan, da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama i da je ostalo da mnogo uradi po pitanju vladavine prava.

Vučić je najavio da će krajem oktobra ili početkom novembra Skupštini Srbije biti upućen predlog ustavnih promena vezan uz pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa EU, kao uz poglavlje 35, koje je ocenio “posebnom značajnim” jer se odnosi na napredak u odnosima sa Prištinom.

On je naveo da je poglavlje 35 o Kosovu od posebnog značaja za Srbiju i da predstavlja neku vrstu uslova za evrointegracije Srbije i dodao da “nema pojma” šta medjunarodni faktor hoće od Srbije, kao i da ne zna šta očekuje od Srbije.

“Spremni smo da razgovore nastavimo. Dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema”, rekao je Vučić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju  Mekalister izjavio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna stvar, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region.

“Predsednici (Srbije Aleksandar) Vučić i (Kosova Hašim) Tači su pokazali privrženost tome da normalizaciju podignu na viši nivo, a ta normalizacija bi bila velika stvar ne samo za dve države nego i za region”, rekao je Mekalister.

On je rekao da o temama daljih pregovora zajednički odlučuju obe strane, i da on ne može da predvidi ni tok ni datum i da samo može da ohrabri Beograd i Prištinu da nastave.

Evropski izvestilac je rekao da je uslov za dogovor da bude uzajaman i da uzima u obzir medjunarodno parvo I da mu je drago da postoji saglasnost da se u regionu ne smeju stvarati homogene, jednonacionalne države.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.