Mogerini i Han o izborima u Bosni i Hercegovini

0

Zajednička izjava visoke predstavnice i potpredsednice Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana o izborima u Bosni i Hercegovini:

Građani su na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 7. oktobra iskoristili svoje demokratsko pravo da na miran način glasaju za političke vlasti koje čeka rešavanje brojnih izazova kako bi zemlja napredovala na putu ka Evropskoj uniji.

Prema preliminarnim nalazima i zaključcima Posmatračke misije OEBS/ODHIR-a, izbori su bili istinski konkurentni, ali i obojeni etničkim podelama. Pravni okvir je generalno dobar za održavanje demokratskih izbora, ali već duže vreme postoje značajni nedostaci. Očekujemo da se preporuke OEBS/ODIHR-a usvoje bez odlaganja kako bi se izborni proces unapredio.

Očekujemo da svi politički lideri prionu na proces fromiranja vlasti na svim nivoima kroz konstruktivnu saradnju u interesu građana svoje zemlje.

Takođe će biti važno da se brzo formira Dom naroda Federacije, u skladu s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve političke lidere da u tom smislu preuzmu odgovornost.

Održavanje i efikasno sprovođenje opštih izbora će biti uzeto u obzir prilikom pripreme Komisijinog Mišljenja o osnovanosti zahteva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Podnošenjem zahteva za članstvo u februaru 2016. godine, Bosna i Hercegovina je donela stratešku odluku da se nepovratno otisne put evro integracija i da poštuje i promoviše vrednosti Evropske unije. Novi mandat može biti prilika da politički lideri pokažu, kako svojim građanima tako i Evropskoj uniji, obnovljenu posvećenost i rešenost da sprovedu sve reforme potrebne za napredak na putu ka EU.

Evropska unija će i nadalje u potpunosti podržavati i biti uz Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i sve njene građane.

Podeli

Comments are closed.