Naredni koraci u borbi protiv lažnih vesti: prvi sastanak ekpertske grupe na visokom nivou za suzbijanje dezinformacija

0

Ekspertska grupa na visokom nivou, imenovana kako bi Evropsku komisiju savetovala o načinima za borbu protiv dezinformacija na internetu, održaće prvi sastanak u ponedeljak, 15. januara. Rad ekspertske grupe će doprineti razvoju strategije za borbu protiv ovog fenomena, koja će biti predstavljena na proleće ove godine.

Na konkurs za ekspertsku grupu, koji je Komisija raspisala u novembru prošle godine, pristiglo je preko 300 prijava. Eksperti će pomagati Komisiji pri proceni obima ovog fenomena, definisanju uloga i odgovornosti relevantnih aktera, razumevanju međunarodne dimenzije, razmatranju predmetnih pozicija i formulisanju preporuka.

Ovakav odabir članova garantuje široko učešće stručnjaka, uravnoteženu geografsku i rodnu zastupljenost članova grupe, kao i ravnotežu stavova o ovom problemu različitih društvenih medija i medijskih organizacija, civilnog društva te stručnjaka poput novinara i članova akademske zajednice. Konačni spisak članova je dostupan ovde.

Inicijativu je, zajedno sa javnom raspravom koja traje do 23. februara, u novembru 2017. pokrenula komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel po nalogu predsednika Junkera. Ona će 15. januara u 11.00 održati konferenciju za štampu koja se može pratiti na audio-vizuelnom servisu Evropske komisije.

Komisija je ekspertsku grupu uspostavila u tesnoj saradnji sa radnom grupom Stratcom East, koju je oformila visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini 2015. u cilju suzbijanja aktivnosti širenja dezinformacija iz spoljašnjih izvora. Više informacija o aktivnostima radne grupe je dostupno ovde, u saopštenju za medije kao i u govoru komesarke Gabrijel.

Podeli

Comments are closed.