Novi dom – 276 stanova za izbegličke porodice u blizini Novog Sada

0

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar položila je danas kamen temeljac za izgradnju 276 stanova za izbegličke porodice.

Nakon završetka izgradnje stambenih zgrada, porodice koje su tokom ratova 1990-ih izbegle iz Bosne i Hrvatske, dobiće nove domove u Veterniku nedaleko od Novog Sada. Projekat vredan 6,4 miliona evra se sprovodi u okviru Regionalnog stambenog programa koji najvećim delom finansira Evropska unija u saradnji sa Sjedinjenim Državama, OEBS-om i drugim zemljama. Norčič Štamcar se ovom prilikom zahvalila Novom Sadu na podršci za pronalaženje trajnih stambenih rešenja. „Želim da se zahvalim i porodicama koje će se useliti u ove stanove. Dugo ste čekali ovaj dan i vašim izazovima ovde nije kraj, ali Evropska unija je spremna da vas podrži u stvaranju boljeg života za vas, vaše porodice i vašu zajednicu.“

Putem ovog programa je širom Zapadnog Balkana od aprila 2013. obezbeđen trajni smeštaj za oko 11.300 domaćinstava odnosno približno 34.000 ljudi. Srbiji su dodeljena najveća bespovratna sredstva u okviru programa: 105 miliona evra odnosno 57 odsto ukupnih sredstava. Evropska komisija namerava da za realizaciju ovog programa u Srbiji obezbedi dodatnih 25 miliona evra iz fondova IPA 2018. Svečanosti polaganja kamena temeljca su prisustvovali i zamenik premijera Ivica Dačić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić te predstavnici donatora.

Podeli

Comments are closed.