Novi Pazar dobitnik priznanja „Izuzetna destinaciju Evrope – EDEN“ na konkursu Evropske komisije

0

Na tradicionalnom svečanom prijemu Turističke organizacije Srbije uručena su priznanja učesnicima konkursa Evropske komisije „Izuzetne destinacije Evrope – EDEN“. Tema konkursa za 2017. godinu bio je „kulturni turizam“.

Ovogodišnji pobednik je Novi Pazar zbog bogatog multikulturalnog nasleđa koje obuhvata spomenike na UNESCO listi – srednjevekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla i manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi, koji su deo kulturne rute Saveta Evrope „Transromanika“, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun alem i Lejlek džamiju, Isa begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji oslikavaju bogatstvo tradicije.

Priznanja je Ljiljani Lešević, direktorki Turističke organizacije Novog Pazara uručio Nikolas Bizel iz Delegacije EU u Srbiji i tom prilikom rekao da je i sam od kada je došao u Srbiju video bogatu kulturu i tradiciju zemlje.

“Svi vi imate potencijal da postanete značajne turističke destinacije, a ja sam uveren da će inicijative poput ove podržati tržišno brendiranje i pozicioniranje Srbije na međunarodnoj turističkoj mapi” rekao je Bizel i dodao da se nada da će “ova nagrada doprineti uravnoteženom regionalnom razvoju, povećanju zaposlenosti i popravljanju imidža Srbije u međunarodnoj zajednici”.

On je naveo da turizam igra veliku ulogu u evropskoj privredi, da sektor turizma godišnje generiše 10,2 odsto ukupnog BDP EU, a predviđa se da će se taj udeo povećati na 11,2 odsto do 2027 i da se očekuje da u narednih deset godina u EU bude otvoreno preko pet miliona radnih mesta

“Održivi turizam igra veliku ulogu u očuvanju i unapređenju kulturnog i istorijskog nasleđa u nizu oblasti, od umetnosti do lokalne gastronomije, zanata ili očuvanja biodiverziteta” rekao je Biizel i podsetio da će “2018.  biti posvećena slavljenju evropskog kulturnog nasleđa i njegovoj ulozi u zajedničkoj istoriji i zajedničkim vrednostima kontinenta”.

Priznanja su uručena predstavnicima svih opština koje su ušle u uži izbor (Zaječar, Kuršumlija, Novi Pazar, Bač), kao i svim članovima žirija ovogodišnjeg konkursa.

Svečanom prijemu su prisustvovali predstavnici ministarstava, turističke privrede, lokalnih turističkih organizacija i medija.

Državni sekretar Miroslav Knežević je rezimirao aktivnosti i rezultate Vlade Republike Srbije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ukupne turističke privrede Srbije, dok je o aktivnostima Turističke organizacije Srbije u 2017. godini govorila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Ona je istakla značaj saradnje TOS-a sa ministarstvima, državnim institucijama, udruženjima iz oblasti turizma, turističkom privredom i medijima u ostvarivanju dobrih rezultata u turizmu.

Podeli

Comments are closed.