Održan prvi trening u projektu “Žene u fokusu”

0

U okviru projekta “Žene u fokusu”, koji najvećim delom finansira Delegacija EU u Srbiji, od 26. do 28. decembra u Sokobanji održan je prvi od dva predviđena treninga poboljšanja komunikacionih veština žena iz aleksinačke opštine, u cilju njihovog većeg učešća u javnim politikama i donošenju odluka i poboljšanja položaja žena u Aleksincu.

Ukupno  20 žena, uključujući i predstavnice aleksinačkih udruženja žena i institucija, učestvovalo je na edukaciji  na temu “Komunikacijske veštine u funkciji  lobiranja I pregovaranja.”

Pored teorijskog dela,  učesnice su, zahvaljujući timu iz kragujevačke agencije “RM Razvojni konsalting”, bile u prilici da na  vežbama na radionicama i primene stečeno znanje.

Obuka na temu rodnog budžetiranja  i rodne ravnopravnosti na lokalu predviđena je u prvim mesecima naredne godine.

image(1)

Projekat „Žene u fokusu“ je nastavak prethodnog projekta Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca  („Seoske žene na potezu“ , koji je takođe podržala EU) kada je u aleksinačkoj opštini učinjen prvi korak ka unapređenju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Cilj projekta “Žene u fokusu” je poboljšanje položaja žena u aleksinačkoj opštini kroz njihovo veće učešće i zastupljenost  u javnom i političkom životu kako bi im bio poboljšan položaj.

Projektom, koji predviđa istraživanje, izradu akcionog plana, treninge i kampanju, predviđeno je kreiranje lokalnih politika za poboljšanje položaja žena jačanjem kapaciteta civilnog društva I  Komisije za rodnu ravnopravnost.

Takođe je planirano osnaživanje kapaciteta žena za učešće u javnom životu i procesima donošenja odluka  povećanjem njihovih veština  za komunikaciju, zagovaranje i pregovaranje, kao i podizanje javne svesti o značaju rodne ravnopravnosti.

Delegacija EU finansira 93 odsto od ukupne vrednosti petnaestomesečnog projekta čija je realizacija počela u maju 2014. godine.

Podeli

Comments are closed.