Film „Ovuda će proći put“ mlade rediteljke Nine Ognjanović osvojio je Nagradu za najbolji evropski film po izboru publike na 51. FEST-u. Nagradu zajedno dodeljuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i FEST, a pobednik se birao glasanjem posle projekcija.

„Ovom nagradom želeli smo da damo glas vama, publici FEST-a, jer znamo da imate poseban odnos prema ovom festivalu. Poznati ste kao verna i obrazovana publika – FEST je u suštini unutrašnji deo mnogih Beograđana. Za mene je ovo jedna od najvećih vrednosti ovog festivala – kulturna, obrazovna i lična uloga koju je izgradio sa svojom publikom“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ambasador Žiofre je takođe pohvalio mladu srpsku rediteljku i rekao kako ona predstavlja živu, talentovanu Srbiju koja gleda u budućnost. Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, uključujući kinematografiju, kao i podrška i promocija umetničkih i kreativnih industrija u Evropi je među ključnim misijama EU, napominje on.

„Evropska unija sa ponosom podržava srpsku kinematografiju. U proteklih nekoliko godina, EU je podržala produkciju 12 srpskih filmova koji su stekli međunarodna priznanja, između ostalih „Otac”, „Nečista krv”, „Strahinja” i „Leto kada sam naučila da letim”. To je sve moguće zahvaljujući programu Kreativna Evropa, koji je glavno instrument EU za podršku kulturi. Radnici i institucije u kulturi u Srbiji imaju koristi od ovog programa pod istim uslovima kao i oni iz zemalja članica EU. Od 2014. godine skoro 150 organizacija iz Srbije dobilo je bespovratna sredstva Kreativne Evrope u vrednosti većoj od 12 miliona evra, što je veliki uspeh. Takođe podržavamo brojne festivale i kulturne manifestacije širom Srbije i veoma smo aktivni u očuvanju srpske kulturne baštine“, zaključio je Žiofre.

Beogradska premijera filma „Nečista krv“, prvog srpskog filma na Netfliksu

FEST je najpopularniji filmski festival u Srbiji. Bitna karakteristika FEST-a svih ovih godina bila je njegova otvorenost prema filmovima iz svih delova sveta, kao i svim relevantnim autorima i delima koji nikada ne bi imali priliku da budu prikazani u bioskopima.

Do sada – FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku/srpsku, a često i regionalnu premijeru. Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014. Desk Kreativna Evropa Srbija čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji se nalazi u sklopu Ministarstva za kulturu i informisanje. U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram „Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”. Od 2016, srpske kompanije i organizacije su povukle preko 3,6 miliona evra kroz različite konkurse potprograma MEDIA. Od 2014, kompanije i organizacije iz Srbije su povukle 8,5 miliona evra kroz različite konkurse u okviru potprograma „Kultura”.

Među serijama koje je podržala EU je i nova sezona „Južnog vetra“.