Samo u zdravstvenom sektoru, ono što je EU uradila sa Srbijom u prethodnih 20 godina je od fundamentalnog značaja za funkcioniosanje sistema koji danas postoji. EU je donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim. To je osnova koja će pomoći Srbiji da prevaziđe virus COVID-19.

EU je opremila bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi i obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa ventilatorima, koji su krucijalni za borbu protiv virusa COVID-19. EU je samo za taj projekat donirala 8,7 miliona evra.

EU je takođe pomogla čitavu mrežu zdravstvene zaštite u Srbiji: kroz Evropsku investicionu banku – Banku EU –sredstva u iznosu od 250 miliona evra su iskorišćena za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica u celoj Srbiji, uključujući Institut Torlak, koji je sada u fokusu borbe protiv koronavirusa.

Samo prošle godine su završeni izgradnja nove zgrade i renoviranje i proširenje Kliničkog centra Niš. To obuhvata radove na postojećim objektima, nove blokove, dvorišta i parking mesta. Rekonstruisano je ukupno 45.000m2, a taj značajan univerzitetski centar najvišeg nivoa zdravstvene zaštitedobio je 600 bolničkih kreveta, od kojih 38 za intenzivnu negu, a 42 za poluintenzivnu negu.

Danas u tom objektu 2,5 miliona građana Srbije mogu da dobiju najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu i negu, a to obuhvata i složene hirurške zahvate, jer se u njemu nalazi 17 najmodernijih operacionih sala. EIB je finansirala izgradnju sa 34 miliona evra, dok je iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 16 miliona evra za nabavku opreme. Zahvaljujući pomoći EU, milioni građana Srbije i u drugim gradovima imaju bolju i  moderniju zdravstvenu zaštitu.

EU je omogućila nove modernije operacione sale, urgentne centre, veliki broj bolničkih kreveta, nova ambulantna vozila i bolničke kuhinje i opremu za higijenu kupljene za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Subotici, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, Ćupriji, Jagodini, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Užicu, Novom Pazaru, Leskovcu, Pirotu a posebno u Beogradu u četiri velike zdravstvene ustanove (KBC Zvezdara i Zemun, GAK Narodni Front i Institut za majku i dete).

Manje zajednice takođe su imale koristi od EU pomoći za razvoj njihovih sistema zdravstvene zaštite, na primer:

  • Donacija od više od 4,6 miliona evra omogućila je medicinskim centrila u devet opština da dobiju opremu za bolju zdravstvenu zaštitu i negu, posebno za najosetljivije grupe – žene, decu, osobe sa mentalnim ili fizičkim invaliditetom, itd.
  • EU podržava izgradnju Centra za hemodijalizu koji će koristiti ne samo stanovništvo te opštine, već i stanovništvo Medveđe i Bojnika.
  • Podrška se pruža izradi dva glavna projekta za renoviranje Opšte bolnice u Prijepolju i Doma zdravlja Blace, i medicinske opreme za Domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Zdravstveni centar Knjaževac.
  • Grad Novi Pazar je pored prethodne rekonstrukcije sredstvima EU dobio i novi urgentni centar za koji je EU donirala 680,000 evra 2018. Više od 120,000 ljudi u Novom Pazaru i mnogo više u celom regionu će imati koristi od te investicije.
  • Ivanjica je takođe dobila novi rendgen aparat koji košta više od 66,000 evra. Poboljšani tehnički resursi ustanove omogućiće visoko kvalitetan i bezbedan rad, a pacijenti će bitimanje izloženi zračenju.