Divno je čuti da je nekome „krenulo“ i da „ide“, pogotovo kada u vreme pandemije mnoga poslovanja stagniraju, a Davor Mićić iz Ivanjice uspeo je čak da ode korak dalje i da stolarsku radionicu unapredi toliko da je tokom proteklih meseci zaposlio troje radnika.

-Zaposlili smo tri radnika tokom pandemije, jer smo podigli kapacitete, pa sada jedva postižemo da proizvedemo sve. Ljudi nisu išli na letovanje, pa su više novca ulagali u obnovu nameštaja, tako da radimo i više nego pre korone – priča Davor.

A kako je uspeo da unapredi radne kapacitete?

-„Drvo Tim 80“ osnovan je u maju 2018, kada smo kupili veliki deo nove opreme. Ali, početak kao i svaki – nije lak – te nismo bili u mogućnosti da kupimo novu mašinu za kantovanje. Ona je bila slabog kapaciteta i sklona kvarovima, što je dovodilo do disbalansa u proizvodnji – objašnjava Davor, koji je, uz pomoć koju je Evropska unija pružila preduzetnicima i mikro i malim preduzećima preko EU PRO programa, uspeo da nabavi neophodnu opremu.

-Sada imamo kompletno savremenu opremu, zbog koje je produktivnost porasla za 40 odsto! EU PRO poziv za podršku preduzećima došao je u pravo vreme, u pitanju je odlična stvar – zadovoljan je vlasnik ivanjičkog „Drvo Tima“.

Davor Mićić je za mogućnost da unapredi poslovanje uz pomoć EU PRO čuo od kolege, koji je na ovaj način takođe uspeo da nabavi potrebnu mašinu. Malo istraživanja na sajtu EU PRO, odlazak na jednu info-sesiju koju je program organizovao, i ubrzo je bio spreman da konkuriše za sredstva.

-Nije bio komplikovan proces. Najviše mi se dopalo to što me je EU PRO pismeno obavestio da otvaraju poziv, i sve druge firme koje imaju šifru delatnosti proizvodnje i koje su odgovarale drugim kriterijumima javnog poziva, bile su na vreme obaveštene.

Potrebna oprema koštala je nešto više od 13 hiljada evra, samo preduzeće učestvovalo je sa oko dve i po hiljade, dok je Evropska unija donirala nešto više od 10,5 hiljada evra.

Zanimljivo je da EU PRO samo prva karika u lancu podrške.

Imajući u vidu da se EU PRO zalaže za društveno odgovorno poslovanje, preduzeća koja dobiju pomoć preko programa, obavezuju se da pomognu nekom drugom. Tako se „Drvo Tim 80“ odlučio da bude donator Predškolskoj ustanovi „Bajka“ u Ivanjici.

-Moje dvoje dece je išlo u tu predškolsku ustanovu. Vaspitači su stvarno divni ljudi, ali rade u prostoru koji nije baš na visokom nivou. Još i pre raspisivanja konkursa, kada sam pokrenuo poslovanje 2018, popravljao sam nameštaj u „Bajci“. Mnogi se odlučuju da podrže sportska udruženja, ali meni su deca ipak na prvom mestu – zaključuje Davor Mićić iz Ivanjice, jedan od korisnika EU PRO sredstava.

Inače, Poziv na kome je Mićić dobio potrebna sredstva sproveden je tokom 2019. godine. Tada se prijavilo više od 550 zainteresovanih, a podršku za unapređenje proizvodnje je dobilo 109 projekata, za koje je EU izdvojila skoro dva i po miliona evra.

Podrška Evropske unije lokalnom razvoju i unapređenju lokalne privrede biće nastavljena i u narednom periodu o čemu će svi potencijalni korisnici biti blagovremeno obavešteni.

Šta je EU PRO?

Razvojni program EU PRO, koji Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra, doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu ovog trogodišnjeg programa koji je počeo u januaru 2018. sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Program se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES-a i Evropskog PROGRES-a.

Evropska unija je preko programa EU PRO u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije  kroz dva javna poziva podržala 203 mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije sa više od 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava. Uz ovu podršku, preduzeća koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, nabavila su novu opremu i uvela dodatne usluge što je doprinelo unapređenju njihove proizvodnje i tržišnog potencijala ali i povećanju zaposlenosti.

Preduzeća su sa novom opremom povećala produktivnost, poboljšala kvalitet i asortiman proizvoda, ali i doprinela lancu vrednosti lokalnih dobavljača. Kao najvažnije do sada su otvorila preko 420 radnih mesta, od čega je preko 40 posto novo zaposlenih žena. Njihov uticaj na unapređenje lokalne privrede a posebno na kvalitet života u lokalnim zajednicama je još značajniji jer većina ovih preduzeća posluje u manje razvijenim opštinama a gotovo polovina ima proizvodne kapacitete u ruralnim sredinama.