Prijave za sportsku komponentu programa Erasmus+ do 4. aprila

0

Predstavnici Evropske komisije, fondacije Tempus i Ministarstva za sport i omladinu pozvali su sportska udruženja da se prijave na konkurs za projekte iz sportske komponente programa Erasmus+. Na info sesiji, održanoj u Palati Srbija, navedeno je da je za tu namenu, u ovoj godini predviđeno preko 60 miliona evra.

Agata Dziarnovska iz Departmana Evropske komisije za obrazovanje, mlade, sport i kulturu poručila je da u odlučivanju kome će odobriti projekte, gledaju da sarađuju sa različitim partnerima, ne favorizujući univerzitete ili sportske organizacije. Aplikanti iz Srbije kao programske zemlje Erasmus+ programa od februara ove godine sada imaju priliku da budu nosioci projekata, ali u njih moraju uvek biti uključene i druge programske zemlje. Tako se podstiče saradnja, smatra Dziarnosvska.

“Projekti moraju da ispunjavaju neki od tri uslova kako bi bili razmatrani. Mogu se boriti sa transnacionalnim pretnjama, kao što su doping ili nasilje u sportu. Takođe, mogu promovisati dobro upravljanje u sportu, i molim Vas da to shvatite u najširerm mogućem značenju. Takođe, mogu biti iz oblasti promocije socijalne inkuzije, kao što se recimo u poslednje vreme mnogo govori o jednakosti polova”, navela je ona. Poručuje i da će se rezultati konkursa znati u septembru, a da je prošle godine stiglo preko 560 prijava.

Upraviteljka Tempus fondacije Marija Filipović Ožegović rekla je da sportska udruženja sada imaju priliku da još više učestvuju u ovakvim projektima, pošto već imaju dobro razvijenu saradnju, a srpski sportisti imaju dobru reputaciju u Evropi.

“Ja bih želela da Vas ohrabrim da pogledate i deo koji se odnosi na obrazovanje, a sport je tu neizostavan element pošto prema celom procesu imamo holistički pristup. Za rad sa mladima rok za prijavu je 30. april, a organizovali smo i informativne dane. Nadam se da ćemo imati veće partnerstvo sa sportskim organizacijama u daljem radu”, zaključila je ona.

Pomoćnik ministra sporta i omladine Darko Udovičić podsetio je da je Srbija jedna od samo 5 programskih zemalja u Erasmus+ van Evropske unije.

“Zahvaljujemo se Evropskoj komisiji i Erasmus program una podršci. Iako ulazi u završnu fazu, verujemo da je važno konkurisati. Sport je važan, a ovako se možemo boriti protiv dopinga ili nasilja na sportskim događajima”, zaključio je Udovičić.

Podeli

Comments are closed.