Samit EU – Indija: jačanje strateškog partnerstva i dalji koraci ka realizaciji zajedničkih ciljeva

0

U Nju Delhiju je danas održan 14. samit između Evropske unije i Indije na kom je obeleženo 55 godina diplomatskih odnosa između dve najveće demokratije na svetu. Evropsku uniju su na samitu predstavljali predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Indiju je predstavljao premijer Narendra Modi, a u samitu je učestvovala i visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti/potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini.

Mi smo dve najveće demokratije na svetu i među najvećim smo privredama na svetu. Delimo iste vrednosti i uverenja o slobodi, jednakosti, toleranciji i vladavini prava. Saradnja sa partnerima koji su nam slični, poput Indije, ima smisla. Prirodna je”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Složili smo se da treba da poboljšamo naše trgovinske veze. Krajnje je vreme da sklopimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Indijom. Kada se steknu pravi uslovi, nastavićemo rad u tom smeru. Današnji samit je važan korak u pravom smeru, u to sam uveren nakon sastanka sa premijerom Modijem. Naši glavni pregovarači će se sastati u novembru kako bi isplanirali dalje korake.” Integralnu izjavu predsednika Junkera sa zajedničke konferencije za štampu možete pronaći ovde.

Samit je bio prilika da lideri razmotre saradnju EU i Indije u nizu oblasti, uključujući rad na rešavanju globalnih izazova, ekonomske odnose i sektorsku saradnju.

Lideri su na samitu usvojili niz značajnih, konkretnih zaključaka koji su detaljnije sadržani u zajedničkom saopštenju. Usvojena su i zajednička saopštenja o borbi protiv terorizma; o čistoj energiji i klimatskim promenama; kao i o pametnoj i održivoj urbanizaciji. Integralno saopštenje za medije o rezultatima samita je dostupno ovde.

Podeli

Comments are closed.