Saradnja u oblasti odbrane: 23 države članice potpisale zajedničko obaveštenje o stalnoj strukturiranoj saradnji

0

Ministri 23 države članice su 13. novembra 2017. potpisali zajedničko obaveštenje o stalnoj strukturiranoj saradnji i predali ga visokoj predstavnici i Savetu.

Mogućnost uspostavljanja stalne strukturirane saradnje u oblasti odbrambene bezbednosti je uvedena Lisabonskim ugovorom. To državama članicama omogućuje da ostvare užu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti. Ovaj trajni okvir za saradnju u oblasti odbrane će državama članicama koje to žele i na to su spremne omogućiti zajedničko razvijanje odbrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte ili jačanje operativne spremnosti i doprinosa sopstvenih oružanih snaga.

Države članice koje su potpisale zajedničko obaveštenje su: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Kipar, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska. Ostale države članice će moći da se priključe inicijativi u kasnijim fazama.

Zajedničko obaveštenje je prvi formalni korak ka uspostavljanju stalne strukturirane saradnje. Ono sadrži:

  • Načela stalne strukturirane saradnje, koja ističu da je ova saradnja „ambiciozan, obavezujući i inkluzivni evropski pravni okvir za ulaganja u bezbednosti i odbranu teritorije i građana EU”
  • Spisak „ambicioznih i više obavezujućih zajedničkih obaveza” za koje su se države članice dogovorile da će ispuniti, uključujući „redovno povećanje budžeta za odbranu u realnim vrednostimakako bi se postigli dogovoreni ciljevi”
  • Predloge za upravljanje stalnom strukturiranom saradnjom, sa centralnim nivoom koji će omogućiti očuvanje koherentnosti i ciljeva stalne strukture, a koji će biti dopunjen posebnim procedurama upravljanja na nivou projekata.
Podeli

Comments are closed.