Šef Delegacije EU razgovarao sa ambasadorima Brazila i Argentine

0

Nedavno postignuti trgovinski sporazum između Evropske unije i zemalja Merkosura bio je glavna tema sastanka šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, ambasadora Brazila Eduarda Botelja Barbose i ambasadora Argentine Estanislaoa Anhela Savelsa.

Merkosur (Mercosur) čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. U ovim zemljama živi preko 260 miliona ljudi i zajedno čine petu ekonomiju sveta, ne računajući EU. Upravo je Unija najveći trgovinski partner tog regiona, sa preko 20 procenata ukupne razmene. EU je takođe najveći strani investitor u regionu.

O najvećem trgovinskom dogovoru koji je ikada postigla Unija pregovarano je tačno dvadeset godina, od kraja juna 1999. godine. Sporazumom će se učvrstiti bliski politički i ekonomski odnosi između EU i zemalja Merkosura. Predstavlja jasnu posvećenost oba regiona međunarodnoj trgovini zasnovanoj na pravilima i evropskim kompanijama će dati važan početak na tržištu sa ogromnim ekonomskim potencijalom. Takođe će postati osnova za važne ekonomske reforme i modernizaciju koja se odvija u zemljama Merkosura.

Sporazum EU-Merkosur će ukloniti većinu carina za izvoz u četiri južnoameričke države, čime će kompanije iz EU postati konkurentnije tako što će uštedeti 4 milijarde evra godišnje. Sporazumom će se otvoriti nove poslovne mogućnosti u Merkosuru za kompanije iz EU koje prodaju po vladinim ugovorima, kao i za dobavljače usluga u sektoru informacionih tehnologija, telekomunikacija i transporta, između ostalog.

Sporazum podržava najviše standarde sigurnosti hrane i zaštite potrošača, kao i princip predostrožnosti u pogledu sigurnosti hrane i ekoloških propisa, a sadrži i specifične obaveze o radnim pravima i zaštiti okoline, uključujući primenu Pariskog sporazuma o klimi. Poglavlje posvećeno održivom razvoju će pokriti probleme kao što su upravljanje i očuvanje šuma, poštovanje radničkih prava i promociju odgovornog poslovnog ponašanja.

Pročitajte još:

Podeli

Comments are closed.