Socijalno ugrožena lica iz Bosilegrada uskoro će dobiti mogućnost privremenog smeštaja. Objekat koji će im biti na usluzi finansira Evropska unija.

U opštini Bosilegrad su uz podršku Evropske unije počeli radovi na uspostavljanju ustanove socijalne zaštite kao privremenog smeštaja za socijalno ugrožena lica koja se suočavaju sa beskućništvom, nedostatkom posla i adekvatne zdravstvene zaštite. Ustanova će biti uspostavljena adaptacijom objekta nekadašnje Veterinarske stanice uz bespovratna sredstva EU od 179.000 evra.

Sredstva su obezbeđena preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, dok je podršku realizaciji projekta pružila i Vlada Srbije.

 

Projekat u Bosilegradu je jedan od projekata lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Adaptacija postojećeg objekta podrazumeva rekonstrukciju prizemlja objekta i izgradnju dopunskog sprata, kao i mašinske instalacije i nabavku potrebne opreme. Sa partnerskom organizacijom, Centrom za socijalni rad biće izrađen Pravilnik o privremenom smeštaju za socijalno ugrožene na osnovu koga će se vršiti odabir korisnika.

„Ovaj objekat će imati devet smeštajnih jedinica uz restoran i kuhinju pa će moći da primi skoro 30 ugroženih lica. Nažalost, potrebe za ovakim tipom socijalne zaštite su i veće u našoj opštini, ali ćemo na ovaj način uz podršku Vlade Srbije i Evropske unije mi biti spremni da zbrinemo najhitnije slučajeve”, rekao je predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Rok za završetak radova je 180 dana.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.