Srbija ohrabrena da nastavi sa evrointegracijama

0

Predsednik i potpredsednica Evropske komisije, Žan-Klod Junker i Federik Mogerini razgovarali su u Briselu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

U saopštenju Vlade Srbije nakon sastanka sa predsednikom Komisije Junkerom navodi se da su se saglasili da je potrebno da Srbija nastavi da primenjuje reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.

Junker je ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i prihvatio poziv da dodje u posetu Beogradu narednog proleća, preneo je kabinet premijerke.

Nakon razgovora sa premijerkom Brnabić visoka predstavnica Evropske komisije za spoljunu politiku i bezbednost Federika Mogerini je između ostalog najavila novu fazu dijaloga koju uz njeno posredovanje vode Beograd i Priština.

FoNet

“Ne mislim da se kvalitativni napredak po pitanju rezultata dijaloga može očekivati do kraja ove godine. To bi pre bilo čudo nego dijalog. Ali očekujem da nova faza dijaloga može da bude u punoj snazi do kraja godine. Aktivno radimo na sadržaju, ne samo na okvirima. Svakako vidim mogućnost ovog kvalitativnog napredka od sada, pa do na primer kraja 2018 godine. To je možda čak i dug rok. Očekujem rezultate i pre toga,” rekla je Mogerini čije obraćanje u celini možete pročitati ovde

Predsednica srpske Vlade Ana Brnabić je prenela da nakon razgovora koje je tokom dva dana vodila sa zvaničnicima u Briselu postoji konsenzus “da će se neka nova poglavlja otvoriti do kraja godine, broj ćemo videti”.

U saopštenju povodom sastanka sa predsednikom Komisije Junkerom, na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodi se da je premijerka zahvalila Evropskoj komisiji na konstruktivnoj saradnji kada je u pitanju pregovarački proces.

Ona je istakla da su reforme koje Vlada sprovodi na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji prevashodno zbog dobrobiti gradjana, ali da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovora naporima Srbije i rezultatima postignutim u pregovaračkom procesu.

Naglasila da veliku pažnju Vlada Srbije posvećuje reformi obrazovanja i digitalizaciji, imajući u vidu značaj inovacija za dalji ekonomski rast i modernizaciju društva.

Ana Brnabić je dodala i da je regionu Zapadnog Balkana mesto u EU, i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

Podeli

Comments are closed.