Parče torte ili kolač uz kafu nedeljom popodne za prijateljima i porodicom – tradicija je koja se u velikom delu Nemačke održala i opstaje i danas. Uz pomoć Evropske unije, neki od kolača koje završavaju na nemačkim tanjirićima napravljene su u centralnoj Srbiji.

Preduzetnička radnja „Trijumf“ iz Kraljeva, koja se bavi proizvodnjom kolača i keksa, zahvaljujući Programu EU PRO dobila je 50.000 evra, koje su iskoristili prvenstveno za zamenu stare i kupovinu nove opreme.

Tako su povećali obim proizvodnje, otvorili nova radna mesta i unapredili uslove rada. Samim tim, firma je postala konkurentnija na tržištu i povećala promet za 50 odsto, kaže vlasnik Aleksandar Stanić.

„Kada sam čuo za konkurs EU PRO raspitao sam se za potrebne uslove, moja firma ih je ispunjavala i u kratkom periodu sam popunio potrebnu dokumentaciju i aplicirao za sredstva koja sam dobio nakon sedam, osam meseci“, priča svoja iskustva Stanić za BIZLife portal i dodaje da sama procedura uopšte nije bila komplikovana.

Savetuje svima koji su na početku poslovanja da pored dobrog biznis plana pokušaju da se raspitaju i za nepovratna sredstva ovakog tipa.

Da nisam imao pomoć EU ne bih uspeo ovako da proširim proizvodnju budući da je svakom početniku u poslu potrebno sve, a naročito sredstva za kupovinu opreme“, navodi preduzetnik iz Kraljeva.

„Sa proizvodnjom domaćih kolača i keksa počeli su 2015. godine. Trenutno imaju 70 radnika, kao i 60 proizvoda u svom asortimanu, a imaju potrebe za zapošljavanjem još 15 ili 20 radnika. Dnevno proizvedu oko dve tone kolača i keksa.“

Pored domaćeg, planovi su i da se pojave više i na stranim tržištima i pored toga što izvoze na tržišta BiH, Švajcarske planiraju i nadaju se tome da će njihove kolače isprobati i u Nemačkoj.

„Planiramo da povećamo asortiman proizvoda, da nastavimo kontinuitet rasta proizvodnje, ali i nova zapošljavanja, zatim povećanje izvoza“, priča Stanić.

Sa pronalaženjem radne snage, kaže ne ide lako, a problem je uglavnom nedovoljna zainteresovanost za ovu branšu naročito među mladima.

U odnosu na period kada su počeli da rade bilo je više mlađih ljudi nego sada, i uglavnom su njihova očekivanja sada nerealna – nemaju iskustva, a velika očekivanja u pogledu visine primanja.

Ova kompanija u prethodnom periodu učestvovala je u brojnim društveno odgovornim akcijama, pa su tako organizovali čišćenje otpada iz reke Ziče, pomagali lokalnom kulturno-umetničkom društvu i vrtiću, stipendirali jednog studenta.

„Zadovoljstvo je pomoći zajednici i ljudima pored kojih živite, to nas čini srećnim sa time ćemo nastaviti i u narednom periodu“, poručuje Stanić.

Pandemija kaže, srećom nije uticala na posao, a od pomoći je bila i podrška države odnosno sredstva Fonda za razvoj sa minimalnom kamatnom stopom koju je Stanić iskoristio za finansiranje nove opreme i ulaganje repromaterijal.