Evropska unija će izdvojiti još četiri miliona evra za ishranu izbeglica u prihvatnim centrima u Srbiji, najavio je evropski komesar za Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides, koji je zajedno sa ministrom rada i socijalne politike Aleksandrom Vulinom posetio prihvatni centar u Krnjači kod Beograda.

Stilijanides je novinarima rekao da je reč o humanitarnoj pomoći, kao i da je došao u Krnjaču da pokaže solidarnost sa izbeglicama i spremnost EU da nastavi da im pomaže.

Evropski komesar je ocenio da se situacija sa izbeglicama promenila u proteklih godinu dana kada je prošli put posetio Srbiju i da sada ti ljudi ostaju u Srbiji duže vremena nego ranije.

Stilijanides smatra da je zato potrebno otvoriti još prihvatnih centara.

On je zahvalio Vladi Srbije i građanima na solidarnost i pomoći izbeglicama istakavši da Evropska unija stoji uz Srbiju.

Stilijanides je podvukao da je EU samo za humanitarnu pomoć izbeglicama dala Srbiji više od 20 miliona evra, a da je pomoć u suočavanju sa izbegličkom krizom stizala i iz drugih fondova Unije.

Vulin je rekao da Srbija neće graditi nove prihvatne centre, da ima mesta za sve koji traže smeštaj, kao i da je trenutno u svim centrima nešto više od 6.000 ljudi, a da je u Beogradu oko 1.200 izbeglica na ulici i da oni mogu da zatraže smeštaj u nekom od prihvatnih centara.

On je poručio da će Vlada Srbije nastaviti da zbrinjava migrante i da će pomoć biti pružena i onima koji su zatražili azil, ali i onima koji to nisu učinili.