Tajani: Srbija napreduje u evrointegracijama, ima još posla u oblasti pravosuđa

0

“Srbija beleži stalan napredak u evropskim integracijama, ali ima još posla da se uradi, poput rešenja pitanja iz oblasti vladavine prava i reforme pravosuđa”, ocenio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani posle razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Tajani je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da u reformi pravosuđa treba uzeti u obzir preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Prema Tajaniju, Međunarodni monetarni fond poslovno okruženje u Srbiji ocenjuje kao snažno, ali potrebne su dodatne reforme radi privlačenja više direktnih stranih investicija.

Tajani je istakao da je Evropska unija spremna da pomogne Srbiji u tom poslu i da će se on lično angažovati.

“Stabilnost, prosperitet i uspeh regiona su naši zajednički ciljevi”, podvukao je Tajani i izrazio uverenje da će politika proširenja EU doneti rezultate.

On je odao priznanje Srbiji kao važnom partneru EU u rešenju problema migracija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je poručila da Srbija ostaje posvećena evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti.

Ona je zahvalila Tajaniju na inicijativi da u Srbiju pošalje delegaciju investitora iz EU.

Prema Brnabić, Srbija je u protekle tri godine uspela da postigne fiskalnu i makroekonomsku stabilnost, ali da sada mora da se usredsredi na pravosudne reforme i vladavinu zakona.

Ona je napomenula i da je kroz Srbiju u migrantskoj krizi prošlo više od milion ljudi, da se sada u zemlji nalazi oko 4.000 izbeglica. “Sprečili smo oko 20.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju i nastave ka EU”, naglasila je Brnabić.

Podeli

Comments are closed.