Tajani: Srbija napreduje velikim koracima ka EU

0

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani održao je govor pred Nacionalnim konventom o EU, platformom za praćenje pristupnog procesa Srbije, koju čine predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice, kao i predstavnici sindikata, privatnog sektora i profesionalnih organizacija.

Na skupu pod nazivom “EU – Srbija strateško partnerstvo za budućnost”, Tajani je istakao važnost regije Zapadnog Balkana za stabilnost čitave Evrope i ukazao da ova godina “može da bude godina preokreta”.

Tajani je podsetio na poruku predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i najavu da Srbija I Crna Gora mogu postati članice EU do 2025 godine. On je  ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi zemlju u tom pravcu, u kojem Srbija, kako je ocenio, napreduje velikim koracima.

Prema njegovim rečima Srbija je napravila veliki napredak, otvoreno je 12 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Vladavina prava – politički prioritet, sloboda štampe – uslov za demokratsko društvo

“Nakon godinu I po dana od otvaranja poglavlja 23 i 24, ja vas ohrabrujem da nastavite da radite na vladavini prava. Reforma pravosudnog Sistema, kao deo Ustavnih promena je jedan primer. Vladavina prava mora biti politički prioritet”.

Predsednik Evropskog parlamenta je naveo da njegova poseta Beogradu ima dva aspekta: politički I ekonomski. On je naveo da dve trećine uvoza I izvoza Srbija ostvaruje sa zemljama EU, da tri četvrtine stranih ulaganja dolazi iz EU kao I da je do sada u Srbiju iz Unije, od 2000. godine stiglo preko 3 milijarde evra podrške.

“Ali, bez borbe protiv korupcije, vitalnost ekonomije se ne može garantovati. Zato su važne reforma pravosuđa I vladavina prava”, izjavio je Tajani.

On je ukazao da je sloboda štampe izuzetno važna i uslov je za demokratsko i slobodno društvo.

“Mora postojati poštovanje prema novinarima i svima koji se zalažu za vladavinu prava”, rekao je i dodao da ta sloboda medija i izražavanja “ne sme biti tumačena kao nešto što podriva jedinstvo države I pozitivne tendencije, već kao podstrek poboljšanju stanja”.

Potrebna je nova faza u procesu normalizacije odnosa Beograda I Prištine

Predsednik Evropskog parlamenta Tajani je rekao da se mora krenuti u novu fazu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i pružio je podršku Vučiću i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

On je ocenio da je ubistvo u Kosovskoj Mitrovici lidera građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića moglo dovesti u opasnost “obe strane” I da su “zahvaljujući dostojanstvenoj reakciji Vučića i Tačija, izbegnute su dalje tenzije i incidenti.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament želi da se u potpunosti rasvetle okolnosti, naredbodavci i izvršioci ubistva Ivanovića.

“Vaši izazovi su i naši izazovi, vaša bezbednost je i naša. Zato treba ojačati saradnju vezanu za migrante i u oblasti klimatskih promena”, poručio je Tajani.

On je konstatovao da je organizacija Islamska država oslabljena, ali da se teroristički napadi i dalje događaju po celom svetu.

“Pripadnici Islamske države se vraćaju na Balkan i u EU, zbog čega moramo da sarađujemo kako bismo sprečili pobedu mržnje i smrti”, rekao je Tajani čiji govor u celini možete pročitati ovde.

U diskusiji nakon izlaganja, na pitanje hoće li do 6. februara biti usaglašena Streagija proširenja EU obzirom na stav Španije Tajani je ukazao da EU ima 27 članica, da svaka ima svoju strategiju. „Nastojimo da ih harmonizujemo a budući da se agenda tiče Kosova, pozicija EU je da se podstiče dijalog i postigne rešenje.

Podeli

Comments are closed.