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 Belgrade,  

January, 2023 

 

QUESTIONS and ANSWERS No.2  

 

 

restricted Call for Proposal for  

Framework Partnership Agreements and associated annual operating grants  

 

Publication reference: EuropeAid/176151/DD/FPA/RS 
 

GENERAL REMARK: According to the provisions made in the Section 2.2.3 and 2.2.7 of the 

Guidelines for applicants, the contracting authority cannot give a prior opinion on the eligibility of 

lead applicants, or an annual work programme or specific activities. Therefore, clarifications 

provided below regard all potential applicants, and are not strictly applicable to a specific 

applicant, strategic plan, work programme or activity. 

 

 

 

No. Question Answer 

1.  
Having studied your guidelines for applicants, 

I would greatly appreciate it if you could 

clarify eligibility concerns, which we 

identified for the Restricted Call for Proposals 

for FPAs and associated annual OpG. 

  

Namely, although our nonprofit organisation, 

qualifies for this call according to the article 

2.1.1 Eligibility of applicant, we are a newly 

established foundation and therefore unable to 

provide some of the documents requested for 

the PADOR: 

  

2. Applicant's activity reports of the last 2 

years (2020 and 2021) - We are established in 

July 2022 and are unable to provide activity 

reports for 2020 and 2021. 

  

3. A copy of the applicant’s latest accounts 

(the profit and loss account and the balance 

sheet for last 3 financial years - ditto 

  

With this information in mind, please advise if 

we could still apply for this call. We would 

like to bring to your attention that our 

Section 2.2.1.1. of the “Guidelines for 

applicants” enumerates the documents 

which are required to be up-loaded in 

PADOR by the grant applicant to assess 

the eligibility of the applicant and 

stipulates that “If the abovementioned 

supporting documents are not provided 

before the deadline indicated in the 

request for supporting documents sent to 

the applicant by the contracting 

authority, the application may be 

rejected.” 

Where such documents are not in English 

or one of the official languages of the 

European Union, a translation into 

English of the relevant parts of these 

documents proving the applicant's 

eligibility, must be attached for the 

purpose of analysing the application. 
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nonprofit organisation was established under a 

global network and brings together the very 

best of human and organisational resources to 

tackle the issues of cultural diversity, social 

inclusion and child protection. 

 We are looking forward to your reply as soon 

as possible so that we can make the best use of 

the upcoming period to prepare the application 

papers should you advise that we indeed 

qualify for this call. 

2.  
I want to ask about open call for Restricted 

Call for Proposals for Framework Partnership 

Agreements and associated annual operating 

grants. Is it just for organizations on the 

teritory of R. Serbia or it is allowed to apply 

also organizations from other countries?  

For example, we are association from North 

Macedonia and we want to apply with our 

partners from Serbia and Spain.  

Is this possible, or it is just for Serbia teritory 

organizatiins?  

Section 2.1.1 of the “Guidelines for 

applicants” specifies that the applicant 

must be established in the Republic of 

Serbia in order to be eligible. Co-

applicants, affiliated entities and 

associates are not eligible for the 

Framework Partnership Agreement. 

3.  
Dear, as prescribed in the GUIDELINES for 

applicant FPA + OpG 176151, we would like 

to ask you a few questions: 

 

1. Is it necessesary that Strategic plan 

cover activities on National level, 

(e.g. R. of Serbia), Regional level, 

(e.g. county), or it is it sufficient that 

Strategic plan cover only local level?  

Does it have any affect on the 

assesment of Plan? 

 

2. Is it necessesary that Strategic plan 

cover all topics in Lot 3: monitoring 

of air/water/soil and biodiversity etc. 

... Or it could cover just fields in 

which NGO has an expertise? 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Some persons in our Project team 

have a regular jobs for an indefinite 

period of time, out of our NGO. These 

persons are founders of NGO and 

members of our Project team. Is it 

Ad 1) The Strategic plan is a long-term 

plan based on organisation's mission and 

objectives determining main programmes 

and activities over a minimum of 4 years 

leading to the achievement of results in 

the relevant area of the priority sectors of 

the Call for Proposals. The strategic plan 

and annual work programmes must be 

implemented in the Republic of Serbia. 

 

 

Ad 2) Section 2 of the “Guidelines for 

applicants” specifies that the applicant 

should have significant experience in 

minimum one of the specific areas 

defined within the relevant five priority 

sectors set in section 1.2.  

For lot 3 air, water, soil and biodiversity 

(with related advocacy and visibility 

activities) can be considered as separate 

“specific areas” for this call. If an 

application covers several areas, it’s 

relevance might be increased.  

Ad 3) An operating grant can’t support 

“Project activities” which are usually 

financed under an “action grant”. The 

purpose of an operating grant is to cover 

the running costs of the beneficiary based 
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posible to engage them within an 

Operational grant?, (e.g. on the basis 

of part-time work).  

What is the most convenient way to 

show their costs, (flat-rate, unit costs, 

lump sums)? 

 

on an approved work programme, 

including its general administrative costs. 

Eligible costs relate to the functioning 

and general activities of the beneficiary. 

They are structural and support costs of 

an administrative, technical and logistical 

nature that are cross cutting for the 

operation of the beneficiary body’s 

various activities. 

Examples: costs connected with 

infrastructure and the general operation of 

the beneficiary at main office level and 

costs such as administrative and financial 

management, training, legal advice, 

documentation, IT, maintenance of 

buildings, water, gas, electricity, 

insurance, office supplies, human 

resources, accounting fees, depreciation, 

telephone bills, travel and other utilities 

costs.  

Activities which can be covered by the 

operating grant must be in pursuit of the 

statutory objectives of the organisation, 

which must be in line with EU policies, 

and directly linked to the strategic plan. 

Please see a non-exhaustive list of type of 

activities in section 2.1.3 of the 

Guidelines. 

For staff cost please see the budget table 

to be used for the operating grant. If staff 

are not working full time, the percentage 

should be indicated alongside the 

description of the item and reflected in 

the number of units (not the unit value). 

 

4.  Regarding current call for proposals Civil 

Society Facility Program 2021 – 2023, 

Restricted Call for Proposals for Framework 

Partnership Agreements and Associated 

Annual Operating Grants (deadline January 

23rd 2023), we would like to ask you the 

following question: 

Our organiztion was founded in 2010. 

In 2017, we signed the Agreement of 

Cooperation with a Foundation in which we in 

fact merged the activities of both 

organizations. In 2021, the organisation has 

formally changed its Statute, in terms of 

Section 2.2.1.1. of the “Guidelines for 

applicants” enumerates the documents 

which are required to be up-loaded in 

PADOR by the grant applicant to assess 

the eligibility of the applicant and 

stipulates that “If the abovementioned 

supporting documents are not provided 

before the deadline indicated in the 

request for supporting documents sent to 

the applicant by the contracting 

authority, the application may be 

rejected.” 

 

Where such documents are not in English 

or one of the official languages of the 

European Union, a translation into 
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introducing new structure and leadership, as 

well as actually taking over majority of 

common activities with the Foundation. 

During the period 2017 – 2021, financial 

reports of the Foundation included financial 

costs of the activities of the organisation. 

Could you please let us know whether our 

organization with such a specificity is eligible 

for applying for this call? 

Along with the application, we would thus 

send the abovementioned Agreement of 

Cooperation and the Financial reports of the 

Foundation. Would that be sufficient? 

English of the relevant parts of these 

documents proving the applicant's 

eligibility, must be attached for the 

purpose of analysing the application 

5.  We kindly ask you to provide us with 

clarification of eligibility criteria related to 

this call. 

We are an organization with an annual budget 

above 200.000 EUR. 

Taking this into account, potential EU co-

funding we may request within this call 

(minimum 50.000 / maximum 80.000 EUR) 

does not fit into minimum (60%) /maximum 

(95%) percentages of total eligible costs of the 

annual work program.  

Thus we are not sure whether we are eligible 

to apply taking into account our annual work 

plan budget. Can you please confirm that our 

understanding of the given criteria is correct.  

 

 

Any operating grant requested under this 

call and under each lot must fall between 

the minimum and maximum amounts 

indicated for each lot and the minimum 

and maximum percentages of total 

eligible costs of the relevant* annual 

work programme of the applicant as set in 

section 1.3 of the Guidelines for 

applicants. 

 

‘*The activities foreseen in the work 

programme should correspond to the 

pursuit of the organisation's statutory 

objectives, which must clearly indicate (at 

least) one of the specific areas defined 

within the five priority sectors set in 

section 1.2. 

6.  
Our organization is currently preparing the 

documents for the application for the 

Framework Partnership Agreement. 

We wanted to ask you do we need to translate 

in English the Financial statements/reports as 

well? 

Looking forward to your response. 

 

In case of submission of supporting 

documents such as statutes or financial 

reports, please consider that all 

documents must be submitted in English. 

 

 

Electronically signed on 12/01/2023 14:33 (UTC+01) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121
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