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EUROPEAN UNION
DELEGATION TO THE REPUBLIC OF SERBIA

Belgrade, 7§ (. 200 o

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) Country Based
Support Scheme (CBSS) 2016 & 2017 for Serbia

Publication reference: EuropeAid/152409/DD/ACT/RS

No.

Question

Answer

As stipulated in the Guidelines “In the concept
note lead applicant must provide only an
estimate of the requested EU contribution
(... but in the Word document this
information is not specifically requested in
template — could you please clarify under
which heading to provide the information on
the estimated amount?

Please note that as application to this Call for
Proposals is obligatory through PROSPECT,
the section of the Concept Note you refer to is
no longer a part of the template, as it is now
obligatory to be filled in on-line, in
PROSPECT  directly, under  relevant
sections/tabs (Tab No.2 "Project").

Please further consult PROSPECT manual for
applicants as well as the PROSPECT
demonstration movie ("Demo on
PROSPECT") published on EuropeAid web
site
hitps://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-
services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPub
liList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&se
archtype=RS&aofi=152409

As stipulated in Instructions for drafting the
Concept note -The Concept note document
should not exceed 5 pages of Arial 10
characters, single line spacing:
- Template is designed in Times New
Roman font/ 12 - is it allowed to change the
font/size in whole document to Arial/10?
- The maximum of 5 pages - includes
first/cover page + 4 pages of project
description (Headers 1.1.-1.3.)?7 Should we
erase pages 2 and 3 (Notice and Table of
contents) as it is advised for Instructions and
Check list?

It is allowed to change the font/size in whole
document to Arial/10.

Please follow the instructions as given in the
templates. The parts to be deleted are at the
end of the Concept note: "Instructions for
drafting the concept note" and "Checklist for
self-guidance” can be deleted before
submission.

In addition, please note that pages 2 and 3
{(Notice and Table of contents) of the Concept
note will not be counted in the 5 pages related
to the Description of acti(gﬁ.,q .
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.

Question

Answer

Under Heading 13. Lead applicant (co-
applicants and affiliated entities, if any) we are
expected to write down the addresses, phone
numbers, e-mails of all partners — there is no
other space provided for detailed info on
partners in the Concept note (such as table
with registration date or EuropeAid number
etc.)? When submitting in Pador are we
supposed to insert partners data somewhere at
this stage?

Please see answer {o question No. 1.

In addition, please note that the relevant tab in
PROSPECT for all information related to co-
applicants and affiliated entities is Tab No. 3
"co-applicants".

Please note that the registration of information
about the organizations involved in the action
in PADOR is obligatory for this call for
proposals for lead applicants applying for EU
contributions of more than EUR 60 000 before
the submission of Concept note.

However, please note that PROSPECT
takes/imports all relevant organizational data

from PADOR, therefore it is highly
recommended to register all co-

applicants/affiliated entities even in the stage
of concept nole.

In accordance with the “Guidelines for grant
applicants” within this Call for proposals,
actions must take place in the Republic of
Serbia. Does it mean that if we would like to
organize some kind of comparative studies or
joint elaboration of strategies/plans, etc. with
the engagement of experts from Bulgaria, it
would be eligible, for as much as the final
products will be available in Serbia and events
(if any) related to the joint work will take
place in Serbia?

As in line with the Guidelines for Applicants,
section 2.1.4 Eligible actions: actions for
which an application may be made (p. 9), in
relation to the location of the activities it is
clearly stated that "Actions must take place in
the Republic of Serbia".

Please also further consult the Guidelines for
applicants on the types of activity which may
be financed under this call. {p.10 and 11)

Are costs for accommodation of participants
(when attending conferences/roundtables, etc.
within the project) eligible under this Call for
proposals?

Costs for accommodation of participants when
attending conferences/roundtables within the
project activities are in principle eligible as
long as they are in line with General contract
conditions as well as relevant provisions of the
Guidelines for applicants.

In which section of the Concept note should
we provide the estimate of the requested EU
contribution and its percentage in relation to
the total eligible costs of the action?

Please see answer to question No.1.

The sum of 60 000 euros in total is in total for
24 months or total by year?

In line with the Guidelines for Applicants,
section 2.1.5., p. 13, "The total amount of
financing on the basis of simplified cost
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.

Question

Answer

applicants individually (including simplified
cost oplz'om pr oposea’ by their own aff liate

whole duratton of the project,

If a network is in question, an affiliate identity
may be a member of the network, but what
happens if a network is affiliate identity? If a
member of the network is applicant or co-
applicant, and affiliate identity is a network?

Please note that in line with the Guidelines for
Applicants, section 2.2.4,, p. 17, “To ensure
equal treatment of applicents, the contracting
authority cannot give a prior opinion on the
eligibility of lead applicants, co-applicants,
affiliated entity(ies), an action or specific
activities.”

In addition to that, please consult the
eligibility criteria set under 2.1.1. Eligibility of
applicants (i.e. lead applicant and co-
applicant(s)), p.6-7 of the Guidelines for
applicants.

If a lead applicant has a signed mandate at the
moment of submitting a concept note with an
affiliate identity/co-applicant, and another lead
applicant does not have it, but still lists this
organisation as an affiliate identity/co-
applicant, will these projects be rejected
regardless of the existence of the mandate?

Please note that the Mandate (for co-applicants
and affiliated entities, section 5.2 and 5.3 of
Annex A.2- Full application form) is required
only at the Full application stage.

However, as in line with PRAG section 6.5.8.5
“the evaluation commitiee may decide 1o check

eligibility at any previous step in the
procedure. In  the interest of good
administrative  practice, the  evaluation

commiitee can check and then exclude
applicants at any stage of the evaluation if it is
obvious that the latter do not meet the
eligibility criteria”

Therefore, it is in the interest of all applicants
to ensure that their participation in subject call
is as many times as allowed for each category
in their structure.

Please further note that as defined under
section 2.1.4 Eligible actions: actions for
which an application may be made "Nuniber of
applications  and grants per applicants /
affiliated entities” must be respected as one of
the set eligibility criteria for this call. All
applicants/applications not following the
criterion set therein will be considered
ineligible and not evaluated further.

Finally, please note that in line with the
uidelines for Applicants, section 2.2.4., p.
/17, “To ensure equal treatment of applzcanté
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.

Question

Answer

the contracting authority cannot give a prior
opinion on the eligibility of lead applicants,
co-applicants, affiliated entity(ies), an action
or specific activities.”
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