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No. Question Answer

Please, if you can clarify the award criteria | Please note that the full applications will be

will be used in evaluation of the applications | evaluated using the evaluation criteria in the

in relation to the objectives and priorities set | €valuation grid as published in the Guidelines

in guidelines. To be more precise what | for applicants. There are two types of evaluation

methodology will be used for the evaluation | criteria: selection and award criteria.

of financial capacity — which methodology

will be used for evaluation of the 1.4. Does | The selection criteria help to evaluate the

the lead applicant have stable and sufficient | applicant(s)'s ~ and  affiliated entity(ies)'s

source of finance? operational capacity and the lead applicant's
financial capacity and are used to verify that
they:

e have stable and sufficient sources of
finance to  maintain their activity
throughout the proposed action and,
where appropriate, to participate in its
funding (this only applies to lead
applicants);

e have the management -capacity,

1 professional competencies and

qualifications required to successfully
complete the proposed action. This
applies to applicants and any affiliated
entity(ies).
For the purpose of the evaluation of the
financial capacity, lead applicants must ensure
that the relevant information and documents (i.e.
accounts of the latest financial year and external
audit report, where applicable) in their PADOR
profile are up to date as these will be used for
the evaluation.

The assessments are made considering the
action proposed, the applicable payment
schedule of the contract and on the basis of the
relevant supporting documents as defined in the
guidelines for applicants. These include the
profit and loss account and the balance sheet for
the last financial year for which the accounts
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No. Question Answer
have been closed (of the lead applicant), as
specified above.
Please if you can answer us what | Please see answer to question No.l1
methodology will be used for the evaluation
of the budget and cost-effectiveness of the | In addition, please note that:
action. Specifically, methodology use for the
evaluation of the ration 6.2 between the | The award criteria help to evaluate the quality
estimated costs and the expected results | of the applications in relation to the objectives
satisfactory? and priorities set forth in the guidelines, and to
award grants to projects which maximise the
overall effectiveness of the call for proposals.
They help to select applications which the
2 contracting authority can be confident will
comply with its objectives and priorities. They
cover the relevance of the action, its consistency
with the objectives of the call for proposals,
quality, expected impact, sustainability and cost-
effectiveness.
The evaluation grid is divided into Sections and
subsections. Each subsection will be given a
score between 1 and 5 as follows: 1 = very poor;
2 = poor; 3 = adequate; 4 = good; 5 = very good.
We are addressing you on behalf of the XX | Please note that in line with the Guidelines for
Agency for Economic Development, Ltd. Applicants, section 2.2.4., p. 31, “To ensure
_ equal treatment of applicants, the contracting
By type, the Age'ncy = mgnaged Lt bo'dy authority cannot give a prior opinion on the
governed by public low; private partnership, | ojigibility of lead applicants, co-applicants,
non-profit; affiliated entity(ies), an action or specific
Please, would you be so kind to give as an | activities.”
answer if our organization is eligible, that is,
can the Agency be considered as eligible | In addition to that, please see the eligibility
3 LP? criteria set under 2.1.1. Eligibility of applicants
' (i.e. lead applicant and co-applicani(s)), p.8-9
of the Guidelines for applicants.
The Contracting Authority cannot prejudice the
eligibility of the applicant or asses the
merits/details of the specific proposal at this
stage, i.e. decisions are taken only upon
assessment of complete information provided by
the specific applicant and/or application in the
course of particular evaluation procedure.
We would like to verify if trade unions are
considered civil society organizations for | Please sec answer to question number 3.
this call and therefore can be lead applicants
and partners in this call. The broadest possible understanding about civil
society organisations is applied under this call
4, for proposals, as defined in 1999 by the

European Economic and Social Committee
(CES/1999/851) and further detailed by both the
EESC (CES/1999/851, CES/2000/81) and the
EC (COM/2002/0704 final, COM/2005/0290
final).

217




FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.

Question

Answer

In principle, in line with the above listed
documents, trade unions are falling under the
category of civil society organizations.

The first question concerns the text on page
12 at the end of section 2.1.4, about the
number of applications and grants per (co-
)applicant. Depending on which of the points
in this section are put higher or lower in the
hierarchy of rules, the outcome might be
different. Concretely, our question is whether
if an organization based and registered in
Serbia applies and is awarded a grant under
lot 1 (as lead applicant), at the same time a
consortium in which they are co-applicant
(and a non-Serbian organization the lead
applicant) can apply and be awarded a grant
under lot 2.

The rules defined under "Number of
applications and grants per applicants /
affiliated entities" of the Guidelines for
Applicants (page 12) are applied regardless of
the nationality of the applicants (lead applicant
or co-applicants). The restrictions apply per role
and/or lot/call.

Therefore, as lead applicant, the organisation
may not submit more than one application and
may not be awarded more than one grant under
this call for proposals. It also may not be a co-
applicant or an affiliated entity in another
application of the same lot.

Different restrictions apply for co-applicants.
Organisations applying as co-applicants may not
submit more than one application per lot and
consequently may not be awarded more than one
grant per lot under this call for proposals.

The second question (well, a set of
questions) is about the requirements of the
sub-granting scheme under lot 2. The
Guidelines document states (page 11) that
applicants ‘shall propose financial support to
third parties’, and that the maximum amount
per third party is EUR 30.000.

Is there any minimum for the total amount of
sub granting you want to be allocated under
this lot?

Can activities aimed at learning, coaching
and other forms of capacity development in
fields relevant for human rights action (and
leading to Dbetter employment of the
subgranted money) also be covered?

and how would you evaluate the relative
proportion of funds destined for subgrants
and for these other activities supporting the
work of subgrant recipients?

There are no limitations regarding the minimum
amount per third party, as it is up to the
Applicant to propose the amount of the support
according to the planned financial support
scheme.

Financial support to third parties could be
complemented by capacity building measures
such as coaching and on-the-job training, to
support the recipients of financial support in the
implementation of their activities, as well as in
the management of the financial support (i.e.
related to financial and narrative reporting,
budget execution and revisions, etc.).

The applicants should ensure that a sufficient
proportion of the action's budget (minimum 30%
or even 40%) is kept for other activities than the
financial support to third parties itself. This
takes indeed in consideration that many

317
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Question

Answer

organisations' mandate or core mission is not to
be an intermediary for providing financial
support to third parties. Sufficient resources
should therefore be left to the organisation for
playing their core role alongside the financial
support (advocacy, intervention etc.). Moreover,
given the final financial responsibility borne by
the Coordinator, resources are also required to
fund selection, monitoring, control mechanisms
etc.

Is it possible that we use Simplified cost

option for
conferences?

the organization of the

For more information please refer to Guidelines
for applicants, section 2.1.5, page 12-14.

Simplified costs options (SCOs) are divided in
two categories:

1. "output or result based SCOs"

2. "other/recurrent SCOs".

Category "output or result based SCOs"
includes costs linked to outputs, results,
activities, deliverables in the framework of a
specific project (for example the determination
of a lump sum for the organization of a
conference, or for the realization of a
determined output/activity). Where possible and
appropriate, lump sums, unit costs or flat rates
shall be determined in such a way to allow their
payment upon achievement of concrete outputs
and/or results. This type of SCO can be
proposed by the Beneficiary (no threshold is
applicable) at proposal's stage. In case the
evaluation committee and the contracting
authority are not satisfied with the quality of the
justification provided reimbursement on the
basis of actually incurred costs is always
possible.

The amounts or rates have to be based on
estimates using objective data such as statistical
data or any other objective means or with
reference to certified or auditable historical data
of the applicants or the affiliated entity(ies).

The methods used to determine the amounts or
rates of unit costs, lump sums or flat-rates must
comply with the criteria established in Annex K,
and especially ensure that the costs correspond
fairly to the actual costs incurred by the
beneficiary(ies) and affiliated entity(ies), are in
line with their accounting practices, no profit is
made and the costs are not already covered by
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No.

Question

Answer

other sources of funding (no double funding).
Refer to Annex K for the details of the
procedure to be followed depending on the type
and amount of the costs to be declared as SCO.

Applicants  proposing  this  form  of
reimbursement, must clearly indicate in
worksheet no.1 of Annex B, each heading/item
of eligible costs concerned by this type of
financing, i.e. add the reference in capital letters
to ‘UNIT COST’ (per month/flight etc.),
‘LUMPSUM’, ‘FLAT RATE’ in the Unit
column (see example in Annex K).

Additionally in Annex B, in the second column
of worksheet no.2, ‘Justification of the
estimated costs’ per each of the corresponding
budget item or heading applicants must:

describe the information and methods
used to establish the amounts of unit
costs, lump sums and/or flat-rates, to
which costs they refer, etc for output or
result based SCO.

- clearly explain the formulas for
calculation of the final eligible amount
for output or result based Sco!

- make reference to the previously obtained
ex-ante assessment for other/recurrent
SCOs.

Is the finical support to third parties
obligatory for Lot 27

Yes, financial support to third parties is
obligatory under Lot 2. Applicants shall propose
financial support to third parties under Lot 2 in
order to help achieving the objectives of the
action. Under Lot 2, financial support to third
parties is considered essential to achieve the
objective of the action.

Is it possible that bigger civil society
organizations apply to Lot 1?

Please see the eligibility criteria set under 2.1.1.
Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and
co-applicant(s)), p.8-9 of the Guidelines for
applicants.

Please note that there is no limitation regarding
"bigger" or "smaller" organizations. All
organizations in line with the eligibility
requirements set for this Call for Proposals, can

! Examples:- for staff costs: number of hours or days of work * hourly or daily rate pre-set according to the category of
personnel concerned;- for travel expenses: distance in km * pre-set cost of transport per km; number of days * daily
allowance pre-set according to the country;- for specific costs arising from the organization of an event: number of
participants at the event * pre-set total cost per participant etc.

5/7




FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

No.
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apply to Lot 1. Thematic focus of both lots is
the same with the only difference being the size
of the requested grants.

10.

Are activities regarding General Data
Protection Regulation (GDPR) eligible
within this Call for Proposals?

Please note that in line with the Guidelines for
Applicants, section 2.2.4., p. 31, “To ensure
equal treatment of applicants, the contracting
authority cannot give a prior opinion on the
eligibility of lead applicants, co-applicants,
affiliated entity(ies), an action or specific
activities.”

In addition to that, please see the types of
activity which may be financed under this call
(the list is not exhaustive) on p.10-11 of the
Guidelines for applicants.

11.

Are organizations from Kosovo* eligible to
participate in this Call for Proposals?

Can actions take place in Kosovo*?

*This designation is without prejudice to positions on status,
and is in line with UNSCR 1244/1999 and the ICJ Opinion on
the Kosovo declaration of independence

Please note that in line with the Guidelines for
Applicants, section 2.1.1., p.7 lead applicants,
co-applicants and affiliated entities must “be
established in a Member State of the Furopean
Union or any country, as all are eligible for
participation in contracts financed under this
Instrument, without prejudice to the limitations
inherent in the nature and objectives of the
action™

Also in line with the Guidelines for Applicants,
section 2.1.4., p.10: "Actions must_take place in
the Republic of Serbia".

12.

Is there need to be structural link between
lead applicant and its co-applicant(s) like in
the case affiliated entity(ies) and lead
applicant and its co-applicant(s)?

There is no need for a structural link between
lead applicant and its co-applicant(s).

Please note that in line with the Guidelines for
Applicants, section 2.1.1., p.7: "Co-applicants
participate in designing and implementing the
action, and the costs they incur are eligible in
the same way as those incurred by the lead
applicant.

Co-applicants must satisfy the eligibility criteria
as applicable to the lead applicant himself".

13.

Do associates have to meet the eligibility
criteria referred to in Section 2.1.1?

Please note that in line with the Guidelines for
Applicants, section 2.1.3., p.9: "Associates do
not have to meet the eligibility criteria referred
to in Section 2.1.1."

14.

Can civil

non-registered society

Please sec answer to question number 13.

2 pursuant to REGULATION (EU) No 236/2014 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL -
Commission Implementation Rules (CIR), Article 11 “Without prejudice to the limitations inherent in the nature and
objectives of the action as provided for in Article 8(7), participation in the award of procurement contracts or grants, as
well as the recruitment of experts, shall be open without limitations under the EIDHR and the Instrument contributing to

Stability and Peace”.
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No. Question Answer

organisations be associates?

Within the Instructions for the drafting the | For more information please see:

Concept note there is part 1.2 Description of

the Action "vi. Explain how the Action will | EU Action Plan on Human Rights and

mainstream relevant cross-cutting issues | Democracy(2015-2019):

such as promotion of human rights, gender | https:/eeas.europa.eu/sites/eeas/files/eu_action
|5, | cquality, democracy, good governance, | plan_on_human_ rights and democracy en 2.p

support to youth, children’s rights and
indigenous peoples, environmental
sustainability and combating HIV/AIDS (if
there is a strong prevalence in the target
country/region)". Is there any Guidance on
democracy for more information?

df;

Council conclusions on the Action Plan on
Human Rights and Democracy 2015 — 2019:
https://ec.europa.ev/antitrafficking/sites/antitraff
icking/files/action-plan-on-human-rights-and-
democracy-2015-2019 en.pdf
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