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Question

Answer

We are addressing you on behalf of the XX
Agency for Economic Development, Ltd.

By type, the Agency is managed as: body
governed by public low; private partnership,
non-profit;

Please, would you be so kind to give as an
answer if our organization is eligible, that is,
can the Agency be considered as eligible
LP?

Please note that in line with the Guidelines for
Applicants, section 2.2.4., p. 31, “To ensure
equal treatment of applicants, the contracting
authority cannot give a prior opinion on the
eligibility of lead applicants, co-applicants,
affiliated entity(ies), an action or specific
activities.”

In addition to that, please see the eligibility
criteria set under 2.1.1. Eligibility of applicants
(i.e. lead applicant and co-applicant(s)), p.8-9
of the Guidelines for applicants.

The Contracting Authority cannot prejudice the
eligibility of the applicant or asses the
merits/details of the specific proposal at this
stage, i.e. decisions are taken only upon
assessment of complete information provided by
the specific applicant and/or application in the
course of particular evaluation procedure.

We use this opportunity to ask and clarify
information from the Guidelines for Grant
Applicants regarding the budget for Lot 2,
Lot 3, Lot 4, Lot 5 and Lot 6.

The Guidelines provide information of
indicative allocation of funds for each Lot,
which is as the following:

Indicative allocation of funds by Lot:
e Lot 2 -Rule of law - EUR 670.000
e Lot 3 - Environment - EUR 670.000

e Lot 4 — Socio economic development -

EUR 670.000
e Lot 5 - Support to grassroots
organisations in the field of

environment and socio economic

In line with the indicative allocation of funds by
lot and the defined minimum and maximum
amounts for the grants to be proposed, it is
likely that one grant can be awarded per each lot
mentioned in the question.

However, please also note that as mentioned in
the Guidelines, if the allocation indicated for a
specific lot cannot be used due to insufficient
quality or number of proposals received, the
contracting authority reserves the right to
reallocate the remaining funds to (an)other
lot(s), which might lead to more grant contracts
to be signed for any other lot.
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development - EUR 1.500.000

e Lot 6 - Support to grassroots
organisations in the field of rule of
law and cultural diversity - EUR
1.000.000

Furthermore, there is information on
minimum and maximum amounts for any
grant requested under this call for proposals
for Lot 2, Lot 3 and Lot 4:

e minimum amount: EUR 600.000

e maximum amount; EUR 670.000
For Lot 5, the amounts are:

o minimum amount: EUR 1.450.000

e maximum amount: EUR 1.500.000
For Lot 6, the amounts are:

¢ minimum amount: EUR 950.000

¢ maximum amount: EUR 1.000.000

According to the above provided
information, does this mean that there will
be only one grant approved for the each
respective Lot?

In short, I have a project that, in my opinion,
belongs to the segment that relates to the
segment:

* Strengthening economic development and
create better links with business by
promoting entrepreneurship, social
innovation and job creation.

In short, T am the author of the first (and
only) crowdfunding web platform in Serbia,
called Investing in idea. It's the so-called
equity variant of group financing that
involves connecting people with business
ideas and investors with the goal of
launching a joint venture.

This platform began its work on September

Please note that in line with this call for
proposals in order to be eligible for award of
the grant, the eligibility criteria set under 2.1.1.
Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and
co-applicant(s)), p.8-9 of the Guidelines for

applicants must be fulfilled:

In order to be eligible for a grant, the lead

applicant must:

e be alegal person and

e be non-profit-making and

e be a specific type of organisation such as:

non-governmental

. . . 1
society organisations

organisation,  civil

and

e be established in® the Republic of Serbia

and

1 The broadest possible understanding about civil society organisations is applied under this call for proposals, as defined in
1999 by the European Economic and Social Committee (CES/1999/851) and further detailed by both the EESC

(CES/1999/851, CES/2000/81) and the EC (COM/2002/0704 final, COM/2005/0290 final)
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2017. In the previous period, over 50,000
visits, 1,050 registered members and over
400 business ideas were recorded.

The question is the conceptual traceability
and fitting of my project into the objectives
of this competition.

e be directly responsible for the preparation
and management of the action with the co-
applicant(s) and affiliated entity(ies), not
acting as an intermediary.

Co-applicants must satisfy the eligibility
criteria as applicable to the lead applicant
himself.

Affiliated entity(ies) must satisfy the same
eligibility criteria as the lead applicant and the
co-applicant(s).

However, please note that this call proposal
foresees financial support to third parties
within Lots 2,3,4,5 and 6 and all the types of
actions and activities which may be financed
under these lots are also eligible for financial
support to third parties.

For the purposes of this Call for Proposals,
third parties are: registered and non-registered
civil society organisations established in Serbia
and natural persons.

I have a question that is related to the type of
grant contract. There is an explanation in the
guidelines in the footnote no.9 on page 8 of
the Guidelines for applicants:

‘Note that a lead applicant (ie. a
coordinator) whose pillars have been
positively assessed by the European
4. Commission and who is awarded a grant will
not sign the standard grant contract
published with these guidelines but a
contribution agreement based on the
contribution agreement template.”

Does it mean that every awarded
organization should pass this pillar
assessment?

No it doesn’t. The provision in the footnote is
part of a standard template and is related only to
organizations whose pillars have been
positively  assessed by the European
Commission, when they are eligible to
participate in call proposal. Organisations
whose pillars have been positively assessed by
the European Commission then sign a different
type of contract, not the standard grant contract
published with these guidelines but a
contribution  agreement based on the
contribution agreement template.

Is there a limit on the number of co-
applicants per application?

There is no limit on the number co-applicants
per application. The only limitation referred to
in the Guidelines is linked to the Number of
applications and grants per applicants / affiliated
entities:

Number of applications and grants per

2 To be determined on the basis of the organisation's statutes, which should demonstrate that it has been established by an
instrument governed by the national law of the country concerned and that its head office is located in an eligible country. In
this respect, any legal entity whose statutes have been established in another country cannot be considered an eligible
local organisation, even if the statutes are registered locally or a ‘Memorandum of Understanding’ has been concluded.
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applicants / affiliated entities

The lead applicant may not submit more than I
application per lot under this call for proposals.

The lead applicant may not be awarded more
than 1 grant per lot under this call for
proposals.

The lead applicant may not be a co-applicant or
an affiliated entity in another application of the
same lot at the same time.

A co-applicant/affiliated entity may not be the
co-applicant or affiliated entity in more than 1
application per lot under this call for proposals.

A co-applicant/affiliated entity may not be
awarded more than 1 grant per lot under this
call for proposals.

Do we need to make a call for proposal when
providing the financial support to third

parties?

Please see answer to question number §.

The Applicant (and the co-applicant(s), if
applicable) has to strictly define in the
application form the selection procedures for the

recipients of financial support to third parties.

When launching calls for proposals for the
award of financial support to third parties,
beneficiaries may use their own procedures
provided these procedures comply with the
principles of proportionality, sound financial
management, equal treatment and non-
discrimination, ensure _ transparency with
adequate publication of calls for proposals and
prevent conflict of interests throughout the
entire award procedure.

As for the remaining procurement done by the
grant beneficiaries, the beneficiary may also
decide to apply the procurement procedures set
forth in the practical guide for launching the
procedure for financial support to third parties.

Further to that, as described in the Guidelines
for applicants, under Lot 5 and Lot 6 (pages 22,
24) the procedure for the financial support
scheme should be tailor-made to grass-root
organisations, is published in local language and
tailor-made for grass-root organisations with
weak managerial, financial and administrative
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capacities. It should foresee an evaluation and
selection based on high quality and/or
innovative ideas and initiatives, and a review
process during which the quality of the
intervention logic, the impact and sustainability
of the activities can be improved and further
developed.

Can beneficiaries of third party financial
support reapply for a new third party
financial support?

Upon fulfilment of conditions stipulated under
respective lots related to financial support to
third parties, the beneficiaries can apply for new
support during the implementation time of the
project and as long as calls for such support are
open.

Do lead applicants need to apply PRAG
procedures to select the recipients of
financial support to third parties?

No. However, Article 204 of the Financial
Regulation requests the following conditions for
providing financial support to third parties to be
defined in the grant agreement, with no margin
for discretion by the beneficiary:

- the maximum amount of financial support to
third parties that can be paid to a third party
and the criteria for determining it;

- an exhaustive list of the types of activities
that may receive financial support;

- the definition of the persons or categories of
persons which may receive such financial
support to third parties and the criteria for
providing it.

Therefore, the Applicant (and the co-
applicant(s), if applicable) has to strictly define
in the application form the selection procedures
for the recipients of financial support to third

parties.

In compliance with the guidelines the lead
applicant should define mandatorily in Section
2.1.1 of the grant application form:

(i) the overall objectives, the specific
objective(s) and the outputs® (i.e. the
results) to be achieved with the financial
support

(ii) the different types of activities eligible for
financial support, on the basis of a fixed
list

(iii) the types of persons or categories of

3 As per OECD DAC definition, the term ‘results’ includes: ‘impact’ (overall objective),
‘outcome(s)’ (specific objective(s) and ‘output(s)'.
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persons which may receive financial
support
(iv) the criteria for selecting these entities and
giving the financial support
(v) the criteria for determining the exact
amount of financial support for each third
entity, and
(vi) the maximum amount which may be
given.
In all events, the mandatory conditions set above
for giving financial support (points (i) to (vi))
have to be strictly defined in the grant contract
as to avoid any exercise of discretion.

Please also see answer to question No.6.

Do the same restrictions of eligibility apply
for recipients of financial support to third
parties as those the Guidelines define for
grant applicants?

No. Recipients of financial support are not
subject to the eligibility conditions of the grant
applicant (i.e. nationality, type of entity, types
of activity).

Specific restrictions per specific lot are
specified in the Guidelines for applicants for
this Call for Proposals.

10.

Are eligible costs within financial support to
third parties the same as for the lead
applicants?

No. The recipients of financial support are not
subject to the same rules of eligibility of costs as
the grant beneficiaries. The applicable eligibility
requirements shall depend on the nature of the
financial support scheme. It is up to the
Applicant, in line with the objectives and
specifications of the Guidelines for grant
applicants, to define the costs eligible for
financial support.

11.

Can financial support to third parties cover
operating costs?

Yes. The eligible costs shall depend on the
nature of the financial support scheme.

12.

Which supporting documents have to be kept
regarding financial support to third parties?

In the event of audits, checks, monitoring or
evaluations, the Coordinator is responsible for
ensuring that all the necessary documents,
including the accounts of the beneficiaries of
financial support, copies of the most relevant
supporting documents and signed contracts
related to the financial support to third parties
are made available. Such supporting documents
depend on the nature of the financial support
and may be limited to output-based or results-
based supporting documents necessary to verify
that the funds have been used for the purpose
and in line with the contract (no exhaustive and
input-based evidence-keeping per expenditure is
required). The recipients of financial support are
obliged to keep the relevant supporting
documents for five years following the payment
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of the balance of the grant and for three years in
case of grants not exceeding EUR 60 000. This
may nevertheless vary depending on the nature
of the financial support (e.g. unconditional cash
transfer to refugees).
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