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No. Question Answer 

1. 

Please advise what which stage in the 
application the lead applicant / the co-
applicant(s) must submit Annex H. Does the 
section starting on p.6 of the Annex H 
template (starting at: FOR 
PRODUCREMENT [VII] [VIII] – 
SELECTION CRITERIA / [VIII] [IX] – 
Evidence for selection) have to be filled in 
for this call? 

As noted in the Guidelines for Applicants, 
section 2.4, on page 29, Declaration on honour 
on exclusion criteria and selection criteria 
(Annex H) must be filled in and signed by all 
applicants, individually: lead applicant and all 
co-applicants and affiliated entities (if any). 
These filled in and signed Declarations on 
Honour should be submitted in PROSPECT and 
uploaded under the Tab “4 Documents - 
Declaration by the applicant, Mandate for co-
applicants (when required), Affiliated entities 
statement (when required) - Annex H - 
Declaration of honour on exclusion and 
selection criteria”. 
Please note that the Declaration on Honour 
template is provided as Annex H in the 
“Documents to be completed” and it is an 
additional document to be submitted, together 
with the “Declaration by the Applicant” and 
Grant Application form. 

2. 

In regards to the subject Call for Proposals 

https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/onlin
e-
services/index.cfm?ADSSChck=1592819672
072&do=publi.detPUB&aoref=169136&sear
chtype=QS&nbPubliList=15&page=1&order
by=upd&orderbyad=Desc&userlanguage=en 

It looks like there is a mistake in the 
document 

169136_Local publication.pdf 

The link published in the document 

https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/onlin
e-
services/index.cfm?do=publi.welcome&nbP

In document 169136_Local publication.pdf 

the link should be as follows 
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-
services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPubli
List=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&searc
htype=RS&aofr=169136 
 
The Corrigendum was published on 29 July 
2020: 
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-
services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPubli
List=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&searc
htype=RS&aofr=169136  
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ubliList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc
&searchtype=RS&aofr=168079 

refers to another call (ref: 168079) 

I assume that the link should be corrected as 
follows 

https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/onlin
e-
services/index.cfm?do=publi.welcome&nbP
ubliList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc
&searchtype=RS&aofr=169136  

 

3. 

If an association of CSOs/NGOs applies to 
this call for proposal as a lead applicant and 
its founders (CSOs/NGOs) are presented in 
the application as affiliated entities, how the 
financial capacity is being assessed? Is it 
assessed only for the association of CSOs 
itself or financial capacities of its founders 
could also be presented and assessed? 

As noted in the Guidelines for Applicants, 
section 2.3, on page 24 “The selection criteria 
help to evaluate the lead applicant's financial 
capacity and are used to verify that they: 
• have stable and sufficient sources of 
finance to maintain their activity throughout the 
proposed action and, where appropriate, to 
participate in its funding (this only applies to 
lead applicants)”. 
For the purpose of the evaluation of the 
financial capacity, lead applicants must ensure 
that the relevant information and documents (i.e. 
accounts of the latest financial year and external 
audit report, where applicable) in their PADOR 
profile are up to date. If the information and 
documents in PADOR are outdated and do not 
allow for a proper evaluation of the financial 
capacity, the application may be rejected. 

4. 

If the association of CSOs in the moment of 
submission of application has been registered 
as a separate legal entity for two years, but 
has its continuity as a platform and from one 
of its founder organisations, which was its 
Secretariat and which would also be 
presented as affiliated entity in the 
application, is it possible to present financial 
and audit reports from that founder in the 
application? I.e. Are the financial reports and 
mandatory audit reports for the projects 
above 750,000 EUR assessed only for that 
particular legal entity/association of CSOs or 
one of its founders who had the role of 
Secretariat of the platform can provide their 
financial reports and mandatory audit reports 
that will be assessed? 

As noted in the Guidelines for Applicants, 
section 2.3, on page 28 “For action grants 
exceeding EUR 750 000 and for operating 
grants above EUR 100 000, the lead applicant 
must provide an audit report produced by an 
approved external auditor where it is available, 
and always in cases where a statutory audit is 
required by EU or national law. That report 
shall certify the accounts for up to the last 3 
financial years available.” Therefore it is not 
possible to present financial and audit reports 
from an affiliated entity. 

5. In the section 2.1.2 Affiliated entities of the 
Guidelines for applicants, it has been 

As noted in the Guidelines for Applicants, 
section 2.1.5, on page 17 “The reimbursement of 
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stipulated that: “If the applicants are awarded 
a grant contract, their affiliated entity(ies) 
will not become beneficiary(ies) of the 
action and signatory(ies) of the grant 
contract. However, they will participate in 
the design and in the implementation of the 
action and the costs they incur (including 
those incurred for implementation contracts 
and financial support to third parties) may be 
accepted as eligible costs, provided they 
comply with all the relevant rules already 
applicable to the beneficiary(ies) under the 
grant contract.“ Can you clarify what kind of 
costs of the affiliated entities can be accepted 
as eligible – only travel costs and per diems 
or all the costs necessary for the 
implementation of specific activities that 
would be implemented by the affiliated 
entities, including for example engaging 
external experts, trainers, moderators, or 
printing, visibility costs etc? 

eligible costs may be based on:   
-actual costs incurred by the beneficiary(ies) 
and affiliated entity(ies). 
To be eligible under this call for proposals, costs 
must comply with the provisions of Article 14 of 
the general conditions to the standard grant 
contract (see Annex G of the guidelines).” 
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