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Belgrade, 

 

 

QUESTIONS and ANSWERS 

 

EuropeAid/176151/DD/FPA Framework Partnership Agreements for operational 

grants 

 

PHASE 2 
 

 

 

No. Question Answer 

1.  

Do we apply with the whole work program, 

so for the whole year our (as the organization 

work program) and then indicate what would 

be the amount that we are asking from the 

EU? So, for you to have the whole picture, 

and from you to ask just for certain activities 

in this picture of our activities, this is the 

only question I have. 

For the whole organization, you might have an 

annual work program that might include several 

different areas. 

Some of them might be relevant to this goal, 

some of them might not be relevant. What is 

important for the application for this step is the 

annual work program or the section of your 

annual work program that is relevant to the call. 

For example, an application for lot 4 needs to 

have an annual work program for the relevant 

part (priority sector/area(s)).  

The whole annual work program of the 

organisation can be relevant or a part of it. The 

request for the EU contribution needs to be 

made accordingly. 

For example for lot 4. The grant requested must 

fall between EUR 45,000 and EUR 60,000. And 

the grant request (for all lots) must fall between 

60% and 95% of total eligible costs of the 

relevant annual work program. 

The budget for the operating grant (phase II of 

this call) must be detailed and based on eligible 

costs for a period of 12 months covering the 

financial year of the CSO (from 01.01.2023 to 

31.12.2023). 

 

2.  

I have a question about this type of cost. 

What about audit cost for the whole 

organization? Are they also eligible in this 

section? 

Section 2.1.4 of the “Guidelines for applicants” 

specifies that 

 

“Eligible direct costs 
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(… ) 

The applicants agree that the expenditure 

verification(s) referred to in Article 15.7 of the 

general conditions to the standard grant 

contract (see Annex G of the guidelines) will be 

carried out by the contracting authority or any 

external body authorised by the contracting 

authority, EU Delegation to the Republic of 

Serbia.” 

 

3.  

If I understood correctly all the written 

questions and answers will be available to all 

applicants? 

Or are you just going to send the bilateral 

answer to an organization? 

All questions received during the info session 

held on 23.02.2023 as well as submitted before 

the deadline on 02.03.2023 and their answers 

will be published on the Europe Aid website. 

4.  

I wanted to ask, first of all, is there a 

deadline for submitting additional questions? 

The deadline for the question is on 02.03.2023 

at 5:00 PM. 

Publication deadline for the replies is on 

08.03.2023 at 3:00 PM. 

The notification letter, which was sent the 

applicants, gives all dates, the time and the 

functional mailbox delegation-serbia-

fcs@eeas.europa.eu to which questions can be 

submitted. 

 

5.  

You just mentioned to refer to the letter as if 

the organization has received some letter 

regarding the grant. The only letter we 

received was for this info meeting. So just to 

check, are we missing on something? Is there 

something else that we were supposed to 

receive by now or not? 

Award notification letters were sent two days 

ago through PROSPECT, confirming that the 

organisation is eligible for the signature of the 

Framework Partnership agreement. If the e-mail 

address encoded in PADOR is in capital letters, 

it could cause a problem. If this is the case, the 

applicant needs to correct it to small letters in 

PROSPECT and/or PADOR. 

The contracting authority requested in the letter 

to confirm to the functional mailbox the receipt 

of the letter. As this has not been done a 

technical problem might have occurred. 

The letter will be sent separately to the e-mail 

address provided to all applicants for phase II 

which contains deadlines and further relevant 

information.  

Legal entity forms (LEF) up-loaded in PADOR 

are incomplete because supporting documents 

are missing. On the LEF form it is written what 
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needs to be attached. The correctly completed 

LEF (including the name and signature of the 

authorised person) together with required 

supporting documents, such as registration of 

the organisation, VAT registration, must be up-

loaded in PADOR without delay. The latest 

template of the LEF must be used. For the 

signature of the FPA, the contact address as 

given in PROSPECT for the call and the 

authorized representative name and title as 

provided in the LEF will be used. 

6.  

I checked the information throughout the 

prospect, there is available letter of 

acceptance. So maybe call do on the 

prospect. 

I didn't understand this with LEF Could you 

please uh, repeat once again? 

Please see answer to Question 5. 

Legal entity forms (LEF) up-loaded in PADOR 

are incomplete because supporting documents 

are missing. On the LEF form it is written what 

needs to be attached. The correctly completed 

LEF (including the name and signature of the 

authorised person) together with required 

supporting documents, such as registration of 

the organisation, VAT registration, must be up-

loaded in PADOR without delay. The latest 

template of the LEF must be used. 

 

7.  

In the presentation you mentioned that 

project costs are not eligible - Does it mean 

that with operating grant we cannot pay any 

activity e.g. training for stakeholders or 

other? 

Costs, including costs of a training for 

stakeholders or others, which are part of a 

project, are not eligible for an operating grant. If 

the training is a standard activity of your 

organization and if it can be considered as 

running costs, it could be included as eligible 

costs for the operating grant. 

 

8.  

Then the previous slides containing the list 

of eligible costs is not like the list is not 

hold. Those are just examples, and for 

instance if we have here training for 

stakeholders that is part of our regular 

programs on organizational level, they are 

eligible. So even though they are not listed 

on the previous slide. Relating to costs. 

Shortly just the slide citing planning, human 

resources, capacity building, monitoring 

etcetera as eligible cost. This is not the final 

list. We can also add to this if it relates to 

our operational running, running of the 

organization as a whole. 

Section 2.1.3 of the “Guidelines for Applicants” 

refers to “type of activities” including (non-

exhaustive) 

• activities for strengthening of existing and 

creating civil society platforms, networks and 

coalitions, including systems for information 

sharing and transfer of know-how mechanisms; 

• capacity building for sector lobbying with 

particular attention to wider outreach of CSOs, 

including small and grass-root CSOs; 

The list provided is non-exhaustive but activities 
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covered must be part of the functioning and 

running costs of the CSO. 

 

9.  

Each AWP, if executable, is based on 

secured (or very probable) funds. Our WPSs 

as well. Now we are asked to make AWP 

with potential new sources from EU. 

Previous AWP could not be the same (for 

example in original AWP (w/o EU OP grant) 

the organization would not plan additional 

staff; however, with IO grant we could afford 

it). Which AWP you except to get: with OP 

presume or w/o them? 

The AWP submitted should include the 

activities foreseen to be implemented within the 

financial year 2023. Not all the funding for 

these regular activities need to be secured at this 

stage.  

10.  

This one question that my colleague asked 

about the signing of the partnership 

agreement, is it necessary that the legal 

representative in our case it's the President of 

the Management board is signing the 

agreement or can a deputy also be assigned 

for signing the agreement? 

If the legal representative of the organization is 

not physically present next Tuesday, the 

signature of the FPA could be provided by a 

representative holding a power of attorney. The 

power of attorney must be original. 

11.  

If the grant will be awarded in May 2023, 

should activities/operating costs from Jan-

Apr be included as its an annual plan for one 

fiscal year? Are they allowable? 

The budget for the operating grant (phase II of 

this call) must be detailed and based on eligible 

costs for a period of 12 months covering the 

financial year of the CSO (from 01.01.2023 to 

31.12.2023). 

 

12.  

Can you please clarify what the applicant 

needs to write related to the experience in 

form Annex A.2 – Grant application form – 

Annual work programme, tables: 

i)   Experience in similar annual work 

programmes in the past 3 years 

(ii) Experience in other work programmes in 

the past 3 years (pages 7 and 8) 

It is not clear if annual work programmes are 

projects, and if so how do we present 

projects that are relevant but lasted less or 

more than one year? 

Annual Work Programmes do not include 

projects but are constituted by the regular 

activities of the CSO, which also form its 

regular running costs. 

The Annual Work Programmes should also 

include regular activities of the CSO, which are 

not one-off exercises and not dependent on a 

specific project.   

13.  

Are costs related to activities outside of the 

country of Serbia, related to core activities of 

the organization eligible under this call? For 

example, advocacy activities in Brussels with 

representatives of EU, conferences and 

Section 2.1.3 of the “Guidelines for applicants” 

specifies the following: 

“Location 
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training outside of Serbia for internal 

capacity building of the organization (costs 

of travel and accommodation)? 

 

The strategic plan and the annual work 

programme must be implemented in the 

Republic of Serbia” 

14.  

Is the expenditure verification eligible cost 

that we can put in our budget or it will be 

carried out by contracting authority? 

 

Section 2.1.4 of the “Guidelines for applicants” 

specifies that 

 

“Eligible direct costs 

(… ) 

The applicants agree that the expenditure 

verification(s) referred to in Article 15.7 of the 

general conditions to the standard grant 

contract (see Annex G of the guidelines) will be 

carried out by the contracting authority or any 

external body authorised by the contracting 

authority, EU Delegation to the Republic of 

Serbia.” 

 

15.  

Is there possibility to make any deviation 

from the rough estimate of the budget, 

provided in the Concept Note phase? If yes, 

in what percentage? 

The operating grant supports the applicant’s 

annual work programme, which is directly 

linked to and coherent with the objectives 

and priority sectors/areas of the strategic 

plans of their Framework Partnership 

Agreements (FPA). 

The applicants were requested to provide an 

estimated but realistic budget for the 4 years - 

strategic plan for the FPA. The grant applicants 

are requested to submit a detailed budget, which 

appropriately reflects the organisation’s 

activities for the first year. There is no specific 

percentage regarding an allowed deviation 

given.  

 

Any error related to the points listed in the 

“checklist for self-guidance” (point 4 of the 

“Instruction for drafting the grant application “ 

of application form A.2) or any major 

inconsistency in the grant application (e.g. if 

the amounts in the budget worksheets are 

inconsistent) may lead to the rejection of the 

application. 

 

16.  Is there any limitation in terms of human 

resources costs? If yes, in what percentage in 

The operating grant supports the applicant’s 

annual work programme, which is directly 
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comparison to other costs? linked to and coherent with the objectives 

and priority sectors/areas of the strategic 

plans of their Framework Partnership 

Agreements (FPA). 

The applicants were requested to provide an 

estimated but realistic budget for the 4 years - 

strategic plan for the FPA. The grant applicants 

are requested to submit a detailed budget, which 

appropriately reflects the organisation’s 

activities for the first year. There is no specific 

percentage regarding human resources given. 

The budget - cost effectiveness of the work 

programme will be assessed (ratio between 

costs and the expected results). 

Any error related to the points listed in the 

“checklist for self-guidance” (point 4 of the 

“Instruction for drafting the grant application “ 

of application form A.2) or any major 

inconsistency in the grant application (e.g. if 

the amounts in the budget worksheets are 

inconsistent) may lead to the rejection of the 

application. 

 

17.  

Can you send the presentation from the info 

session held on 23/02/2023 to all FPA 

awarded applicants? We had some issues 

with our official e-mail address linked with 

PADOR and PROSPECT, and to which the 

invitation for info session was sent and thus 

couldn’t participate the event, as we learned 

about it only after it was held, when the 

account was restored. 

This will be published with this Q&A.  

18.  

From the guidelines for applicants, as well as 

from the Q&A documents for Phase I of this 

call for proposal, it is understood clearly that 

an operating grant can’t support “Project 

activities” which are usually financed under 

an “action grant” and costs associated with 

this type of activities. For example, we 

understood that we can not envisage the 

costs for capacity building of other civil 

society organisations. However, are the costs 

for internal capacity building for 

organisation’s staff (trainings and workshops 

for our staff which will help us achieve 

objectives from our Strategic plan and 

annual workplan) eligible? 

Section 2.1.3. of the Guidelines for applicants” 

specifies the following: 

“Types of activity (non-exhaustive list) 

The activities covered by the operating grant 

(annual programme) should be directly linked 

to the strategic plan foreseen in the FPA, and 

should be coherent with the objectives of this 

plan. Activities covered need to be part of the 

functioning of the CSO. The following list of 

activities may be financed under this call: 

• capacity building for sector lobbying with 

particular attention to wider outreach of CSOs, 

including small and grass-root CSOs;” 
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19.  

Taking into account that this call differs from 

usual action grants calls, can you confirm 

that office costs and heading 4 Project office 

will be eligible for this call under direct 

eligible costs? 

Office costs, which can be considered as 

running costs of the functioning of the CSO, 

are eligible. Project office costs, which are 

covered by another action of work programme 

an ineligible. 

 

 

Electronically signed on 08/03/2023 09:15 (UTC+01) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121
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