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No. Question Answer 

1.  

I would like to receive an explanation about 

the obligations regarding co-applicants. So, 

exactly, what does that mean?   

Co-applicants must satisfy the eligibility criteria 

as applicable to the lead applicant himself. In 

addition to the categories referred to in Section 

2.1.1 (1) of the Guidelines for applicants (pages 

6-7), the following are however also eligible:  

• Civil society organisations ;  

• Cultural and educational   

institutions/organisations.  

It is also important to note that the lead applicant 

must act with at least two co-applicants, out of 

which at least one co-applicant must be 

established outside of Belgrade. Additional co-

applicants are also possible.  

2.   

Can the second organization be related to the 

culture or in the same industry? 

 

Please refer to answer to question number 1. 

 

In addition to categories listed under 2.1.1 (1) of 

the Guidelines for applicants, the co-applicants 

can be civil society organizations and/or cultural 

and educational institutions or organizations. 

3.  

If the lead applicant is established outside of 

Belgrade can both co-applicants be from 

(established in) Belgrade? 

 

The lead applicant can be established in 

Belgrade or outside of the Belgrade, however at 

least one co-applicant (of the two minimum co-

applicants) must be established outside of 

Belgrade, as specified in the Guidelines for 

applicants, p.7. 

4.  

Should one co-applicant be established 

outside of Belgrade even though the lead 

applicant is established from outside the 

Belgrade? 

Please refer to answer to question number 3. 

 

5.  

Can we get this presentation by email? 

 

Please note that the presentation given during 

the info session is published together with the 

remaining documents for the Call for Proposals: 

https://ec.europa.eu/info/funding-

tenders/opportunities/portal/screen/opportunities

/prospect-details/180725PROSPECTSEN  

 

  

6.  

Can you clarify the additional elements in 

section 1.2? 

In section 1.2 of the Guidelines for grant 

applicants on page 5, after the three priorities, 

additional elements have been highlighted that 
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will be taken into consideration in the evaluation 

(under point 1.4 of the evaluation grid of the 

concept note). These elements are the gender 

mainstreaming of the proposal, when the needs 

of women and men are considered and addressed 

on an equal basis, as well as the demonstration 

of the internal mechanisms of the organization 

for fact checking, accuracy, ethics, editorial 

oversight, editorial integrity in line with the 

Serbian Code of ethics for journalism (where 

applicable) and the Media strategy of Serbia. In 

addition, for priority 3, supporting local media 

outside of Belgrade will be considered an added 

value. All these information and requirements 

are also important. 

7.  

Where can we see more information about 

the financial support to third party? 

For details on the requirements related to 

financial support to the third parties, please 

follow instructions on p. 10 of the Guidelines for 

applicants.  

 

If the lead applicant decides to propose financial 

support to third parties, it is mandatory for the 

lead applicant to strictly define in Section 2.1.1 

of Annex A.2 (Grant application form – Full 

application) the mandatory conditions set for 

giving financial support (points (i) to (vi) 

defined on page 10). 

 

In addition, if financial support to third parties is 

planned in the action, the following specific 

conditions apply: 

- the persons or categories of persons 

eligible for financial support to third 

parties are: organisations and 

associations registered outside of the 

capital city of Belgrade 

- the types of activity eligible for financial 

support are:  

o capacity building and mentoring 

in innovative and cooperative 

practices, like networking/ hub 

development 

o production of quality, evidence-

based and independent content, 

including digital, with a focus 

on coverage of local and diverse 

topics, reaching out to 

marginalised and diverse 

communities including among 

others women, youth, people 
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with disability and minorities 

o enhance the image and narrative 

on marginalised or 

discriminated groups including 

among others women, youth, 

people with disabilities, 

minorities etc. 

8.  

Would you please clarify the call for 

proposals related to the following priorities:  

  

The priorities of this call for proposals are:  

1. To support monitoring and advocacy 

actions to ensure the implementation of the 

Media strategy, media laws and policies of 

Serbia;   

2. To support integrity, safety and security of 

journalists, including among others against 

cyber threats, SLAPPs, online attacks, 

violence against female journalists, 

supporting mental health and others as 

appropriate, at national and/or at local level;  

3. To support media to develop editorial 

capacities, quality content, evidence based 

journalism, and the use of digital tools, in 

particular at local level, with a focus on 

coverage of local and diverse topics, reaching 

out to marginalised and diverse communities. 

Access of the public to evidence based and 

quality content will help fight against 

disinformation.    

  

We would like to know whether the project 

should contain elements of all three listed 

priorities or it is enough to focus and fulfil 

the priorities within one of three priorities?    

Please note that the three priorities listed in the 

call for proposals are priorities to be considered 

separately and independently from each other. 

The lead applicant can decide to focus on one or 

more of these three priorities.  

9.  

We would like check whether "Radio-

television of XX" can participate. 

Colleague read the Guidelines for grant 

applicants. We see no obstacle, in the formal 

sense, to participate. 

In line with the Guidelines for applicants, 

section 2.2.4 “To ensure equal treatment of 

applicants, the contracting authority cannot give 

a prior opinion on the eligibility of lead 

applicants, co-applicants, affiliated entity(ies), 

an action or specific activities.” 

 

However, the cumulative conditions for the  

eligibility of the lead applicant are clearly listed 

under on page 6 of the Guidelines for applicants: 

 

“In order to be eligible for a grant, the lead 

applicant must: 

• be a legal person and 

• be a specific type of organisation such as: 

print/electronic/on-line media, radio or 

television channel, media organisation, 
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news agency, media production house or 

media association and 

• be established in1 the Republic of Serbia 

and 

• be directly responsible for the preparation 

and management of the action with the 

co-applicant(s) and affiliated entity(ies), 

not acting as an intermediary.” 

 

 

 
1 To be determined on the basis of the organisation’s statutes that should demonstrate that it has been established by an 

instrument governed by the national law of the country concerned and that its head office is located in an eligible country. In 
this respect, any legal entity whose statutes have been established in another country cannot be considered an eligible local 
organisation, even if the statutes are registered locally or a ‘Memorandum of Understanding’ has been concluded. 
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