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	No
	Question
	Answer

	A2337-1
	According to ANNEX II+III: Technical specifications + Technical offer, Item Number 18.1 Call Center Core Equipment, point 30: Must support IP user devices with support for following functions: i. WAP, JAVA or XML use for user device applications.

In specifications required for point 2. Call Center User Equipment there is no request for this functionality.

Can you please clarify is this functionality necessary just for Manager IP phones or for all types of phones?

	Item 18.1.30.i is obligatory for Manager (item 18.2.1) and Agent IP phones (item 18.2.2). Item 18.1.30.i is recommended for Advanced IP phones (item 18.2.3).

	A2337-2
	According to ANNEX II+III: Technical specifications + Technical offer, Item Number 4. Rack server type II there is request for: min 4 (four) min 10K SAS min 450GB HDDs in RAID5 configuration. 

Can we offer server with 6x300GB SAS HDD in RAID5 configuration? 

	You can not offer server with 6x300GB SAS HDD in RAID5 configuration since 300GB SAS HDD does not meet “min 450GB” requirement. You can offer server with 4x600GB SAS HDD in RAID5 configuration.

	A2479-1
	For Items 16 and 17 you said that Server OS Type I and II must be min compatible with items 4,5,6 and 19. Are these OS is to be installed on these items or not? 
	Servers described as items 3 and 4 have to be installed with OSs described as items 16 and 17.

	A2479-2
	Can you confirm that equipment to be provided must not be considered “of-the-shelve” single items, but rather “designed-as-a-unit”, registered brand name. “turnkey system”?

	That statement is already in the Annex II+III.

	A2479-3
	In technical documentation you said that Server must support out-of-band and in-band management with support for web-based administration. Can you clarify does Server must support this options or it must contains this element.

	Servers must be delivered with this capability.

	A2375-1
	What is the scope and type of training required? Is it to be designed as “Training the Trainer” or is it to be “Certified Training”?
	Both scope and type of training are precisely described on pages 3 and 4 of the Annex II+III document. All training are “user training” regardless if the user is agent, administrator, supervisor or computer user.

	A2375-2
	What will be the form of training; classroom/web-based/hands-on training? What is the population to be trained?
	Both scope and type of training are precisely described on pages 3 and 4 of the Annex II+III document. It is up to you to choose most suitable training method under given conditions.

	A2375-3
	Does the document concerning the article 2.3.3 from the Practical Guide to Contract procedures for EC external actions can be delivered in a copy, or must be originals?
	Original documents concerning article 2.3.3 of the practical guide will be requested only from the tenderer who will be awarded the contract (see article 21 of the Instructions to tenderers). 
When submitting their tenders, tenderers are only requested to provide declarations to the effect that they are not in any of these exclusion situations. The declarations must cover all the members of a joint venture/consortium. The exclusion situation referred to above also applies to any subcontractor. Whenever requested by the Contracting Authority, the tenderer/contractor shall submit a declaration from the intended subcontractor that it is not in one of the exclusion situations. (please see article 3.4 of the Instruction to tenderers).

	A2375-4
	Regarding the origin of supplies, can we give a statement that all the goods are originated from EU countries and not specifically from which, ate the time of submitting the tender?

	No. A statement relating the country of origin must include the country for each item in your offer. 

	A2375-5
	In "Tender form for a supply contract" Item 3 "Economic and financial capacity" it is required to enter financial data from 2 years before last year, year before last year, last year.
	Yes. This means that financial data shall be submitted for 2009, 2008 and 2007. 

	A2375-6
	In "Supply procurement notice", page 3, Item 16, under economic and financial capacity of tenderer it is stated: “the average annual turnover of the tenderer for the 3 most recent business years, for which the accounts are closed (2006, 2007 and 2008), must exceed two times the financial proposal of the tender. Please confirm that these years are 2007, 2008 and 2009 respectively.
	What you are writing is not what is in the procurement notice. 
The published procurement notice says the following:

1)
Economic and financial capacity of tenderer (based on i.a. item 3 of the Tender Form for a Supply Contract):

   The annual turnover of the tenderer for the financial years 2007, 2008 and 2009 must be equal to or exceed the value of the submitted financial proposal;


	A2375-7
	We understand that it is required to include English translation of the tenderers firm legal entity file in the tender. Is it required that the translation is conducted by a court interpreter?

	The legal entity file doesn’t need any translation. 
All supporting documents attached to the tender which are not written in one of the official languages of the European Union, must be provided with a translation into English. Where the documents are in an official language of the European Union other than the one of the procedure, it is however strongly recommended to provide a translation into English, in order to facilitate the evaluation of the documents. (please see article 9 of the Instruction to tenderers).

	A2375-8
	What kind of documentary proof is required for professional capacity?

	Documentary proof will be requested only to the tenderer who will be awarded a contract. (Please see question and answer A2375-3 above).
For professional capacity, in order to prove what has been requested in the procurement notice, the CVs of the requested members of staff will have to be submitted. 

	A2485
	According to Technical Specifications Item 5. Call Centre Inbound Dialing:

- point 10. Must support min 1 concurrent supervisor license and

- point 11. Must support min 10 CC inbound dialing agents concurrent licenses.

Also, Item 6. Call Centre Outbound Dialing:

- point 10. Must support min 1 concurrent supervisor license and

- point 12. Must support min 10 CC outbound dialing agents concurrent licenses

Can you please clarify are you planning same persons (agents / supervisors) for working in inbound and outbound dialing or there will be separate persons (agents / supervisors) for inbound dialing and separate persons (agents / supervisors) for outbound dialing?
	The question is not relevant for the licensing requirements clearly stated in 18.5.10 / 18.5.11 and 18.6.10 / 18.6.12. You can consider use of separate persons for inbound and outbound dialling.

	A2486-1
	18.1 Do you want Call center which has opened 100 licenses, or you need Call center which can support 100 licenses in the future?
	Item 18.1 requires that Call Center must be delivered with minimum of 100 VoIP licenses supporting minimum of 100 users.

	A2486-2
	18.9 Please specify what do you mean by support for video integration?
	Item 18.9 requires Call Center core being able to support a single, converged network, capable of unifying communications through the integration of voice, video and data services by using modern communication protocols (e.g. SIP, H.323 etc.).

	A2486-3
	18.10 Please specify what you mean by support “DECT, GSM and WLAN wireless standards and technologies”? For example, is it acceptable to offer GSM gateway with SIP or ISDN BRI/PRI support which can be integrated with Call Centre or you need native GSM standard support as is 3GPP H.324M?
	According to item 18.10 requirement, both approaches satisfy requirement “Must support min DECT, GSM and WLAN wireless standards and technologies”.

	A2486-4
	18.31 Please specify what do you mean by “support for future upgrade to support video calls(s) and video conference(s)” and video integration in principle?
	Item 18.31 requires that VoIP softphones are delivered / installed for all VoIP licenses / users. This softphones must be able to support video call(s) / conference(s) in the future through some sort of video call / conference licensing and/or upgrade.

	A2486-5
	18.33 Please specify, is it enough to provide one of asked administration with support for another 3, or is it necessary to provide all 4 asked administrators?
	Min 1 (one) channel for local administration and min 1 (one) channel for remote administration, different from each other, are obligatory. For example, LAN channel for local administration, and analogue modem (over console access) for remote administration satisfy item 18.33. Providing just console access channel for both local and remote administration does not satisfy item 18.33.

	A2486-6
	18.5.5 Can you please specify what do you mean by “agent and routing script development”?
	Item 18.5.5 describes control, management and administration application for Call Center inbound dialling, where writing (development) of supervisor, agent and routing scripts is used to completely automate inbound call working practices (workflow).

	A2483
	Can I kindly ask you for more detailed explanation of requirement 3, part 19 Document, Case and records Management System of the technical specification for the above mentioned tender procedure?

That is: Must support integration with Item 18 - Call Center, providing information to clients by the means of human interaction and self-service.
	Item 19 – Document, Case and Records Management System (DCRMS) must support integration with item 18 – Call Center (CC) by using the items 18.3 – Computer Telephony Integration (CTI), 18.5. Inbound Dialing (ID), 18.7 – Interactive Voice Response (IVR) and 18.8 – Agent’s Interface (AI). ID provides agents with client information using CTI, which also provides information from the DCRMS directly within agent’s AI application to be served to the client. Also, client must be able to use self-service by using IVR, which obtains information directly from the DCRMS database also through the use of CTI.

	A2495-1
	Item 18 (Call center):

Item: 4.6 “Must support such Call Center agents reports allowing HR Department to plan and manage agent workforce”.

Could you send example of such Call Center agent reports?
	Call Center agent’s reports are used for the improvement of agent scheduling, for agent optimization within defined service level, for better tactical and operational decision-making (e.g. on variable number of agents during certain period), for historical trending (e.g. experience and conclusions from outbound dialling campaigns), to predict growth in inbound traffic, etc. All agent’s reports have common goal of planning and managing agent workforce.

	A2495-2
	Item 18 (Call center):

Item: 5.6 “Must support way of tracking evidence on all agent interaction regardless of interaction channel”

Is this solution has to have some kind of operational CRM system included?
	During the process of inbound dialling, clients can use more than one channel of interaction with the Call Center agents (e.g. voice, e-mail, fax etc.), which is why Call Center must support way of tracking evidence on all agent interaction regardless of interaction channel.

	A2495-3
	Item 18 (Call center):

Item: 5.7 “Must support using office space architectural plan for quality agent Supervision”

Could you provide additional description?
	Call Center has certain disposition of the agent workforce, which, for the purpose of quality supervision of inbound dialling, has to be known, and at the disposal within the supervisor (management) application.

	A2495-4
	Item 18 (Call center):

Item: 6.7 “Must support using office space architectural plan for quality agent Supervision”

Could you provide additional description?
	Call Center has certain disposition of the agent workforce, which, for the purpose of quality supervision of outbound dialling, has to be known, and at the disposal within the supervisor (management) application.

	A2495-5
	Item 18 (Call center):

Item: 7.6 “Must support flexible and configurable voice menus without limits regarding the number of redirections”

Could you define what kind of configuration is needed?
	There are no specific voice menus configuration initially requested. Interactive Voice Response (IVR) must support flexible and configurable voice menus without limits regarding the number of redirections.

	A2495-6
	Item 18 (Call center):

Item: 7.7 “Must support caller choosing options using DTMF and voice menus to obtain personal (dynamic) or general (pre-recorded) information”

Could you describe personal (dynamic) information?
	Personal information is classified or security sensitive data contained within personal / private information database(s) that are not publicly accessible. This information can be accessed only after the authentication process, which is, in the case of call center(s), mostly done by using DTMF. For example, combination of PIN (serb. JMBG) and PIN code, or credit card number and PIN code provides access to bank account or credit card status. After successful authentication, related classified voice information is dynamically generated from personal / private information database(s) and served directly to the client.
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