Događajem ,,Pričamo o kulturi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture’’ u Nišu započeto je obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa u Srbiji.

Nišlije su bile u prilici da se u neformalnom razgovoru, uz kafu, upoznaju sa radom pomenutog Zavoda. Kustos Đorđe Stošić u uvodnom delu je prisutnima u EU info kutku kazao da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš zadužen za mnogo veću teritoriju od samog grada, čini skoru trećinu čitave Srbije i bavi se zaštitom kulturnih dobara na teritoriji od Kladova do Bosilegrada.

Ilustrovao je neke od najznačajnijih kulturnih dobara u Nišu kroz vreme – od njihovog početnog izgleda do toga kako ona danas izgledaju, pa su  posetioci mogli da vide kako su nekada, a kako sada izgledali spomenik na Čegru, Ćele kula ili zgrada Banovine koja datira iz 1936. godine.

Nakon prezentacije u EU info kutku, prisutni su se zaputili u Zavod za zaštitu spomenika kulture gde su mogli da se, iz prve ruke, upoznaju sa radom i zaposlenim u Zavodu. Ovom prilikom je istaknuto da u kulturna dobra u Srbiji u najvećoj meri ulažu Evropska unija i Turska.

Ovo je prvi u nizu događaja kojim Delegacija Evropske unije u Srbiji obeležava Evropskoj godini kulturnog nasleđa u našoj zemlji, a Snežana Andrić iz EU info kutka Niš je ovom prilikom najavila i brojne događaje koji predstoje. ,,Do juna ćemo svakog meseca obilaziti po jednu instituciju kulture. U martu ćemo biti u Narodnom pozorištu, u aprilu u Galeriji savremene likovne umetnosti, u maju u Narodnom muzeju i u junu u Simfonijskom orkestru’’, obavestila je prisutne Andrić.

Tokom Evropske godine kulturnog nasleđa, EU info kutak Niš organizovaće i posete značajnim gradskim lokalitetima uz stručno voenje, a prva takva poseta je već zakazana za 24. februar kada će Nišlije moći da, uz priču stručnjaka, potpuno besplatno obiđu Logor na Crvenom krstu i spomen park ,,Bubanj’’.