Važno da Srbija obezbedi preuzimanje standarda o bezbednosti hrane

0

Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije, kojoj i Srbija kao zemlja kandidat teži, omogućila je da to tržište bude jedno od najboljih za proizvodnju i izvoz hrane u svetu, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici tokom konferencija „Bezbednost hrane – Budućnost zdrave Srbije“.

EU će nastaviti da pomaže Srbiji u toj oblasti i do sada je obezbedila 35 miliona evra za bolji sistem bezbednosti hrane, ističe ambasador, dodajući da je, i pored napretka, potreban dalji rad kako bi što više proizvoda .

“To se, pre svega odnosi na izradu nacionalne strategije koja bi sadržala pravne tekovine EU u oblasti bezbednosti hrane, potom jačanja administrativnih kapaciteta kao što su obuka i zapošljavanje inspektora i kontrola hrane na granicama koja bi trebalo da bude predvidiva i da analizira rizika uz obezbeđivanje visokog stepena prohodnosti robe u oba smera,” zaključuje Fabrici

Šef Delegacije EU napominje da je u poslednjih devet godina utrostručen je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u zemlje članice i prošle godine je iznosio je preko milijarde evra.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je bezbednost hrane jedno od najosetljivijih pitanja za svako društvo i da je država u obavezi da stvori i sprovede stroga pravila kako bi hrana dostupna potrošačima bila u potpunosti bezbedna.

“Kao i u svim oblastima, reforme u oblasti bezbednosti hrane u prvom redu sprovodimo zbog naših građana, zbog kvaliteta njihovog života, a ne zbog ispunjavanja normi ili formalnog usklađivanja propisa sa zemljama EU”, rekla je Brnabić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ističe da je poslednjih nekoliko godina intenzivno rađeno na uspostavljanju institucija koje će na najbolji način da omoguće zaštitu i kontrolu prehrambenih proizvoda. Ministarstvo je dobilo odobrenje da zaposli 71 novog poljoprivrednog inspektora koji su obučeni u skladu sa svim direktivama EU, kaže ministar.

Podeli

Comments are closed.