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 Belgrade,  

 

QUESTIONS and ANSWERS No.1  

 

Support to independent media in Serbia 

 

Publication reference: EuropeAid/173606/DD/ACT/RS 
 

 

No. Question Answer 

1.  

In the guidelines, it is stated that a condition 

to apply is to be part of a FFPA.  

Can you explain a little bit more and send or 

publish in the Website of the call the list of 

the FFPA eligible for this call? 

Please note that there is no condition in the 

guidelines for applicants to be “part of an 

FFPA”, nor is there a list of FFPA available for 

this call. 

 The financing framework partnership 

agreement (FFPA) referred to in the Guidelines 

for applicants is an agreement which has to be 

signed between the European Commission and 

the Government of Serbia for the period 2021-

2027, which will set the specific provisions for 

the EU financial assistance in the country.  

As this agreement was not yet signed at the time 

of publication of this call for proposals, the note 

on page 2 of the guidelines was introduced in 

order to alert the applicants that in case the 

FFPA is not signed between the European 

Commission and the Government of Serbia in 

due time, it is possible that contracts might not 

be awarded under this call for proposals.  

2.  

Our organisation want to apply on this call 

We have a small problem with registration 

on Pador  

Can you help us and give us the instruction 

how to do that 

PADOR is accessible via the website: 

https://ec.europa.eu/international-

partnerships/funding/looking-for-funding_en  

Before starting using PADOR and PROSPECT, 

please read the user guides available on the 

website. All technical questions related the use 

of these systems should be addressed to the IT 

helpdesk at INTPA-SUPPORT-

SERVICES@ec.europa.eu  via the online 

support form in PROSPECT. 

Kindly note that the EU Delegation cannot 

provide technical support on the use of these 

applications.  

3.  Please confirm that Declaration on honour As noted in the Guidelines for Applicants, 

mailto:delegation-serbia@eeas.europa.eu
https://ec.europa.eu/international-partnerships/funding/looking-for-funding_en
https://ec.europa.eu/international-partnerships/funding/looking-for-funding_en
mailto:INTPA-SUPPORT-SERVICES@ec.europa.eu
mailto:INTPA-SUPPORT-SERVICES@ec.europa.eu
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on exclusion criteria and selection criteria 

(Annex H) should be singed only by the lead 

applicant. 

section 2.4, on page 28, Declaration on honour 

on exclusion criteria and selection criteria 

(Annex H) must be filled in and signed by the 

lead applicant as well as all co-applicants and 

affiliated entities. 

 

These filled in and signed Declarations on 

Honour should be submitted in PROSPECT and 

uploaded under the Tab “4 Documents - 

Declaration by the applicant, Mandate for co-

applicants (when required), Affiliated entities 

statement (when required) - Annex H - 

Declaration of honour on exclusion and 

selection criteria”. 

 

Please note that the Declaration on Honour 

template is provided as Annex H in the 

“Documents to be completed” and it is an 

additional document to be submitted, together 

with the “Declaration by the Applicant” at the 

stage of the concept note and at the stage of the 

full application. 

4.  

In the Documents to be completed folder, 

Annex L:     Self-evaluation questionnaire on 

SEA-H is a new document. Who should fill it 

in and where does it need to be submitted? 

On page 28 of the Guidelines for applicants, all 

details are provided related to this document. 

 

This questionnaire should be filled in by the 

lead applicant as well as all co-applicants and 

affiliated entities. Please note that the self-

evaluation questionnaire on SEA-H should be 

submitted via PADOR. 

5.  

In Annex B – Budget, the lines 5.3 

Expenditure verification/Audit and 5.4 

Evaluation costs have a “N/A” note. Does 

this mean that the budget for the proposal 

should not include audit and evaluation 

costs? 

Correct. 

 

As in line with the Guidelines for applicants, 

page 14, the expenditure verification(s) referred 

to in Article 15.7 of the general conditions to the 

standard grant contract will be carried out by the 

contracting authority or any external body 

authorised by the contracting authority. 

Therefore, this cost should not be included in 

the budget of the application. 

 

Evaluation costs are not eligible costs under this 

Call for proposals and therefore should not be 

included in the budget submitted with the 

application.  

6.  

We are a foundation and we are publisher of 

a media outlet. Are we eligible to participate 

in this call? 

Please note that the Contracting authority cannot 

give prior opinion on eligibility of an applicant.  

All the eligibility criteria for the lead applicant 

which are listed in section 2.1.1. should be 

fulfilled. It is up to the applicant to check 

whether they fulfil the criteria.  

Please be reminded the eligibility of co-
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applicants is also extended to Civil society 

organisations and Cultural and educational 

institutions. 

7.  

The majority of local media have outsourced 

financial managers. They are actually 

bookkeeping  agencies, so can you explain 

how to budget outsourced agencies, 

something that normally should be in the 

budget  of human resources? 

We advise you to consult the User’s Guide on 

implementation of grant contracts, a link to 

which is provided at the end of the Guidelines 

for applicants. The cases of Consultants (v. 

employees) and the specific case of “in-house 

consultants” and the conditions they need to 

fulfil are explained in chapter 19.3.1.2. Eligible 

direct costs of the User’s guide. 

8.  

In my experience, partnerships are usually of 

more or less equal partners, and here we 

have huge difference in the financial strength 

of partners, if we are to partner with local 

media.  Is that something that should be 

taken into consideration by the evaluation 

committee because we have this very big 

difference on financial strength, of the lead 

partner and local partners? 

The financial capacity is assessed during the full 

application stage only for the lead applicant, and 

not for the co-applicants. 

9.  
Should external evaluation of the project be 

budgeted or not? 

Please see reply to question 5. 

10.  

Can media which are, technically speaking, 

state owned or state registered organisations, 

which receive money from the state 

primarily, be eligible to participate.  

 

Please note that the Contracting authority cannot 

give prior opinion on eligibility of an applicant.   

However, in the eligibility criteria there is no 

restriction whether the applicants or co-

applicants should be private or publically 

owned, nor what their source of financing is. 

We kindly remind you that salary costs of the 

personnel of national administrations are not 

eligible cost. 

11.  

What is the procedure of payments in order 

to be sure that for a project of two years we 

will have enough recourses for the entire 

project? 

The different payment options, depending on the 

amount and duration of the grant, are explained 

in art. 15 of Annex II General conditions, which 

is available in the folder Documents for 

information. Please note that in all cases the 

balance of the final amount of the grant, if any, 

is paid after the implementation of the activities 

is finalised.  

12.  

Can you please explain in more details the 

requirements with reference to persons with 

disability, as well as impact of 

disinformation? 

There is no requirement for applicants to cover 

issues of disability and the impact of 

disinformation. These are topics among others 

in the list of topics that the contracting authority 

deems as very relevant for this call for 

proposals. Applicants can chose the topics they 

wish to cover in line with their capacities, 

specialization and experience. There is no 

requirement to cover all topics.  

13.  

Is it possible to have only one main partner, 

only one applicant, or we have to find at 

least one other partner? 

Applicants can apply either by themselves only 

or with co-applicants. It is not mandatory to 

have co-applicants for this call for proposals. 
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