Enrike Mora, zamenik generalnog sekretara za politička pitanja / politički direktor Evropske službe za spoljne poslove Evropske unije, posetio je Srbiju 16. i 17. novembra.

Tokom posete je predsedavao sastanku neformalnog dijaloga o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici između EU i Srbije zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanjom Starovićem. Takođe je razgovarao o brojnim aspektima saradnje Evropske unije i Srbije sa potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićen i savetnicom predsednika za spoljnu politiku Tanjom Jović. Pored toga, zamenik generalnog sekretara Mora je razmenio mišljenja i sa predstavnicima civilnog društva.

Zamenik generalnog sekretara Mora je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU. Takođe je istakao potrebu da Srbija nastavi da unapređuje progresivno usklađivanje sa politikama i stavovima koje EU usvaja u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, u skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju EU.