Nakon nedavnog sastanka visokog predstvnika EU Đuzepa Borelja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena prošle nedelje u Vašingtonu, EU i Sjedinjene Američke Države su se složile da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regiona na evropskom putu. 

Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koji je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu. U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebalo da počnu bez odlaganja.

Evropska unija i Sjedinjene Države su ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Ozbiljno smo zabrinuti zbog rastuće retorike podela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu evrointegracija, uključujući i relevantne reforme. EU i SAD su spremne da potpomognu ove korake.

Ističemo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na održavanju strateške opredeljenosti koja odražava želju naroda Crne Gore da se sprovedu neophodne reforme koje će ostvariti njihove nade za budućnost u EU.