Evropski dnevnik je publikacija koja ima za cilj što bolje informisanje o Evropskoj uniji (EU), njenim vrednostima i mogućnostima koje vam pruža.

Ovo je trinaesti put da je Evropski dnevnik objavljen u Srbiji. Ovaj svojevrstan informativni vodič, osim učenicima i učenicama, može da posluži i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

Evropski dnevnik pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica EU. Možda će vam najzanimljivije biti razvejavanje mitova o EU koji postoje u javnosti. Poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU koji ima za cilj da učenicima i učenicama približi proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

U Dnevniku, možete saznati više o putovanjima, studijama i studentskim razmenama, fondovima i stipendijama, volontiranju i učenju jezika, o onome što vas čeka kada Srbija bude članica EU, kao i o životu vaših vršnjaka u drugim zemljama Evrope.

Odgovore na sva ostala pitanja možete potražiti tako što ćete kontaktirati EU info centar u Beogradu ili EU info kutke u Novom Sadu i Nišu. Cilj EU info mreže je da se Evropska unija i proces evrointegracija približe građanima Srbije. Mreža organizuje i predavanja, obuke, forume i debate na kojima građani imaju priliku da se aktivno uključe u diskusiju o Evropskoj uniji i izraze svoje mišljenje

Cilj povezivanja zemalja u Evropi nije bio stvaranje ekskluzivnog kluba, zatvorenog za nove članove. Tokom godina, Evropska ekonomska zajednica (EEZ) je narasla od male grupe od šest zapadnoevropskih država do današnje Evropske unije i nastavlja pregovore sa novim državama koje su izrazile želju da joj pristupe, uključujući i Srbiju.

Evropski dnevnik i ove godine promoviše nagradni konkurs za učeničke radove. Konkurs je otvoren za sve učenike srednjih škola od prvog do trećeg razreda koji žele da pošalju radove na temu odnosa Srbije i EU ili na neku od tema koje su pokrivene Evropskim dnevnikom. Nagrada za autore najboljih radova je putovanje po Evropi, kako bi iz prve ruke osetili kako izgleda svakodnevni život u EU. U međuvremenu čitajte Evropski dnevnik, možda vam posluži kao inspiracija da i sami učestvujete.

Publikaciju Evropski dnevnik 2022/2023 finansirala je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije podržali su projekat i učestvovali u pripremi ovog dnevnika.