euinfo.rs koristi kolačiće za snimanje informacija o tome kako posetioci koriste veb stranicu. Ove informacije se zatim koriste za usavršavanje i razvoj stranice kako bi posetioci naše stranice imali što više koristi. Koristeći euinfo.rs saglasni ste da EU Info Centar šalje jedan kolačić u vaš veb pretraživač.

Ako niste saglasni sa ovim, potrebno je da prestanete da koristite euinfo.rs ili promenite podešavanja kolačića na svom računaru da biste ograničili njihovu upotrebu.

Šta su kolačići?

Kolačić je mala podatkovna datoteka koja se snima na vaš računar ili mobilni uređaj kad posetite neku internet stranicu.

  • Kolačići prve strane oni su koje postavljaju internet stranice koje posećujete. Samo ih te internet stranice mogu pročitati. Uz to, stranice se mogu koristiti i spoljnim uslugama, koje postavljaju svoje kolačiće, a oni se nazivaju kolačićima treće strane.
  • Trajni kolačići snimaju se na vaš računar i ne brišu se automatski kad zatvorite pretraživač, za razliku od  kolačića sesije, koji se brišu kada zatvorite pretraživač.

Kad god posetite internet stranice Komisije, od vas će se tražiti da prihvatite ili odbijete kolačiće.

Svrha je omogućiti stranicama da određeno vreme „pamte” vaše lične preferencije (npr. korisničko ime, jezik itd.).

Tako ih ne morate ponovo unositi kad pregledate stranice tokom iste posete.

Kolačići se mogu koristiti i za izradu anonimnih statističkih podataka o pregledanju naših stranica.

Kako se koristimo kolačićima?

Stranice Evropske komisije uglavnom se koriste „kolačićima prve strane”. To su kolačići koje postavlja i nadzire Komisija, a ne spoljna organizacija.

Međutim, za otvaranje nekih od naših stranica moraćete prihvatiti kolačiće spoljnih organizacija. 

Mi upotrebljavamo tri vrste kolačića prve strane, i to za:

  • čuvanje ličnih preferencija posetilaca
  • funkcionisanje naših stranica
  • prikupljanje analitičkih podataka (o ponašanju posetilaca)

Lične preferencije posetilaca

Kolačiće za te postavke postavljamo mi i samo mi ih možemo čitati. Oni pamte:

  • jeste li prihvatili (ili odbili) pravila o postupanju s kolačićima naših internet stranica
  • jeste li već odgovorili na našu anketu (o tome koliko je koristan sadržaj stranica) tako da vam se ne otvori ponovo
Ime Usluga Svrha Vrsta i trajanje kolačića
eu_cookie_consent Set kolačića za pristanak Snima vaše lične preferencije za kolačiće (tako da vas ne pita ponovo o kolačićima) Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja pretraživača
ecsi Kolačići ankete o internet stranicama Čuva podatak jeste li već odgovorili na našu anketu, tako da vam se ne otvori ponovo Trajni kolačić prve strane, 1 mesec

Operativni kolačići

Neke kolačiće moramo uključiti kako bi određene internet stranice mogle funkcionisati. Stoga se za njih ne traži vaš pristanak. Konkretno:

  • kolačići za autentifikaciju
  • tehnički kolačići koji su potrebni za određene informatičke sisteme

Kolačići za autentifikaciju

Oni se snimaju kad se na internet stranice Komisije prijavite našom autentifikacijskom uslugom (EU Login). Kada to učinite, prihvatate politiku zaštite privatnosti koja se primenjuje na tim stranicama.

Ime Usluga Svrha Vrsta i trajanje kolačića
MyEACSDomain Usluga upravljanja identitetom Pamti vaš domen Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja pretraživača
__Secure_CASTGC Usluga upravljanja identitetom Identifikuje vašu sesiju Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja  pretraživača
__Secure_ECAS_SESSIONID Usluga upravljanja identitetom Identifikuje trenutnu sesiju središnjeg servisa za proveru autentičnosti Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja  pretraživača
ECAS_PREFS Usluga upravljanja identitetom Pamti vaše postavke i osobne preferencije: korisničku oznaku, korisničko ime, prihvaćena pravila o postupanju s kolačićima, visoki kontrast, način rada sa zaštitom privatnosti, prikaz podataka o računu nakon prijave, poslednju upotrebljenu autentifikacijsku metodu Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja  pretraživača

Imena tih kolačića mogu se promeniti iz tehničkih razloga (posebno __Secure-CASTGC i __Secure-ECAS_SESSIONID).

Tehnički kolačići

Ime Usluga Svrha Vrsta i trajanje kolačića
has_js Platforma za upravljanje korporativnim sadržajima, na Drupalu, softveru otvorenog koda Utvrđuje je li na vašem pretraživaču aktivan JavaScript; to omogućuje pravilno funkcionisanje naših internet stranica Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja  pretraživača
JSESSIONID / CFID / CFTOKEN Java IT platforma / Coldfusion IT platforma Čuvaju sigurnost vaše sesije Kolačić sesije prve strane, koji se briše nakon zatvaranja  pretraživača
ecsi Alat za anketu o internet stranicama Snima podatak jeste li već odgovorili na našu anketu, tako da vam se ne otvori ponovo Trajni kolačić prve strane, 1 mesec


Analitički kolačići

Njima se koristimo samo za interno istraživanje o mogućim načinima poboljšanja usluge koju pružamo za sve korisnike.

Ti kolačići samo promatraju vašu interakciju, kao anonimnog korisnika (prikupljeni podaci ne identificiraju vas lično), s našim internet stranicama.

Ti podaci se ne dele s trećim stranama niti se koriste u bilo kakvu drugu svrhu. Anonimni statistički podaci mogu se deliti s izvođačima koji rade na komunikacijskim projektima na temelju ugovornog sporazuma s Komisijom.

Međutim, vi možete odbiti tu vrstu kolačića – u obaveštenju o kolačićima na prvoj stranici koju posetite ili na stranici Europa Analytics.

Ime Usluga Svrha Vrsta i trajanje kolačića
_pk_id# Usluga analize korporativnih internet stranica, na platformi Matomo, softveru otvorenog koda Prepoznaje posetioca internet stranica (anonimno – ne prikupljaju se lični podaci korisnika) Trajni kolačić prve strane, 13 meseci
_pk_ses# Usluga analize korporativnih internet stranica, na platformi Matomo, softveru otvorenog koda Identifikuje sve stranice koje neki korisnik pogleda tokom jedne posete (anonimno – ne prikupljaju se lični podaci korisnika) Trajni kolačić prve strane, 30 minuta

Kolačići trećih strana

Na nekima od naših stranica prikazuju se sadržaji spoljnih pružalaca usluga, kao što su YouTube, Facebook i Twitter.

Kako biste videli te sadržaje trećih strana, prvo morate prihvatiti njihove posebne uslove. To uključuje njihova pravila o postupanju s kolačićima, koja mi ne kontrolišemo.

Ali ako ne pogledate taj sadržaj, kolačići trećih strana neće biti postavljeni na vaš uređaj.

Treće strane pružaoci usluga na internet stranicama Komisije

You Tube
Internet Archive
Google Maps
Twitter
TV1
Vimeo
Microsoft
Facebook
Google
LinkedIn
Livestream
SoundCloud
European Parliament

Te usluge trećih strana su izvan kontrole Komisije. Pružaoci usluga mogu u bilo kom trenutku promeniti svoje uslove pružanja usluge, svrhu i upotrebu kolačića itd.

Kako se upravlja kolačićima?

Kolačićima možete upravljati ili ih brisati kako želite – ako želite znati više, posetite aboutcookies.org.

Uklanjanje kolačića iz uređaja

Ako izbrišete istoriju pretraživanja iz vašeg pretraživača, izbrisaćete sve kolačiće koji su već na vašem uređaju. Tako ćete ukloniti sve kolačiće sa svih internet stranica koje ste ikada posetili.

Međutim, imajte na umu da tako možete izgubiti i neke sačuvane podatke (npr. sačuvane podatke za prijavu, lične preferencije na stranicama).

Upravljanje kolačićima pojedinačnih stranica

Za bolju kontrolu nad kolačićima pojedinačnih stranica proverite postavke privatnosti i kolačića u vašem glavnom pretraživaču.

Blokiranje kolačića

Većinu današnjih pretraživača možete podesiti tako da blokiraju postavljanje kolačića na vaš uređaj, ali onda ćete možda morati ručno podešavati neke lične preferencije svaki put kada posetite neku stranicu. Takođe, neke usluge i funkcionalnosti možda neće dobro funkcionisati (npr. prijava s profilom).

Upravljanje našim analitičkim kolačićima

Možete upravljati svojim ličnim preferencijama za kolačiće koje stavlja Europa Analytics na posebnoj stranici Europa Analytics.