Više od 25 predstavnika regionalnih razvojnih agencija uspešno je završilo obuku za trenere i poslovne konsultante u oblasti pripreme predloga projekata za EU programe, koju je organizovao projekat „Podrška učešću u EU programima“. Cilj  trodnevnog trening kampa, koja je prvi put organizovana onlajn, bio je da predstavnici agencija steknu veštine trenera i poslovnih konsultanata, kako bi svoje znanje mogli da prenesu dalje.

Obuka je sprovedena u saradnji sa Ministarstvom privrede i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku Ministarstva za evropske integracije. Ideja je da takav vid usluge trenera i konsultanata postane deo standardizovanog seta usluga Razvojne agencije za mikro, male i srednje privredne subjekte i preduzetnike. Eksperti projekta „Podrška učestvovanju u EU programima“ sa velikim iskustvom u pripremi i realizaciji brojnih projekata, preneli su svoje znanje i veštine, koristeći se različitim trening metodama poput – prezentacije, praktičnih vežbi i zajedničkog rešavanja zadatih primera. Na taj način učesnici su imali mogućnost ne samo da slušaju predavanje, već i da vrlo aktivno učestvuju u rešavanju praktičnih problema na koje mogu naići u svom trenerskom/konsultantskom radu.

Prva dva dana obuke bila su posvećena razvijanju generalnih veština za trening o ključnim EU programima koji su dostupni u Srbiji, sa akcentom na transfer veština za obuku na učesnike. Poslednjeg dana trening kampa predstavnici regionalnih razvojnih agencija bavili su se instrumentom za MMSP koji postoji u okviru programa Horizont 2020, njegovim specifičnostima i praktičnim savetima za korišćenje.

U novembru će biti održan još jedan trening kamp za narednu grupu regionalnih razvojnih agencija, kako bi u svakoj od njih određen broj ljudi bio osposobljen za posao trenera i poslovnog konsultanta za pripremu projekata za EU progame. Svi učesnici obuke dobiće o potvrdu o stečenim znanjima i veštinama.