Prošlo je mesec dana od kada smo se vratili sa puta. Slike su još sveže, utisci živi. Napor i nesanica potisnuti lepim slikama, zvucima i mirisima koji su na pratili.

Kažu da je putovanje samo sebi cilj, a ne odredište na koje smo krenuli. I zaista je bilo tako. Atmosfera u autobusu sjajna. Novi i zanimljivi ljudi i njihova interesovanja potpuno drugačija od naših. Bez obzira na razlike, tih 5 dana bili smo tim, ujedinjeni oko iste ideje – promocije evropskih vrednosti kroz prizmu njihovih institucija, negovanja tradicije i zajedništva.

Prva stanica na našem putu bila je Ljubljana. Emona na Ljubljanici, sa krilatim zmajevima, diše nekim posebnim ritmom. Uređena i ustrojena po evropskim principima i standardima ipak nije izgubila svoju osobenost. Sedeti na Trgu Franca Prešerna uz kafu z smetano, čak i po pljusku kakav nas je dočekao, imalo je posebnu čar. Tvrđava nad Ljubljanom svedoči o nekim vremenima daleko iza nas, a ipak je deo modernog grada, kakav je Ljubljana danas. Vrata Gradske kuće bila su nam otvorena. Ta vrata nisu otvorena samo za goste, nego i za sve Ljubljančane koji žele da razgovaraju sa svojim gradonačelnikom. On je tu zbog njih. Put smo nastavili. Via Wienna. Novi dan, nova iskustva….

Autori:

Nagrađeni tim Matematičke gimnazije u Beogradu – učenici Katarina Stanković, Damjan Denić, Andrej Jakovljević i profesorka Anđelka Miladinović