Na mladima svet ostaje!

Ova snažna i jednostavna poruka jedan je od naslova nagrađenih radova na 12. konkursu “Evropa i ja”, koji je deo ovogodišnjeg takodje 12. izdanja Evropskog dnevnika.

Evropski dnevnik je dugogodišnji vodič za srednjoškolce o Evropskoj uniji, njenim institucijama, njenim članicama, evropskim vrednostima i drugim relevantnim temama za mlade. Preko 600.000 srednjoškolaca u Srbiji se do sada susrelo sa Evropskim dnevnikom, zahvaljujući saradnji Delegacije EU u Srbiji  sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije.

Zaštita životne sredine, ljudska prava i mitovi o Evropskoj uniji bile su najčešće inspiracije za kreativne radove učenika srednjih škola.

“Zagađenost planete Zemlje danas predstavlja jedan od najvećih problema zajednice. Počevši od jedne kese na ulici, pa sve do mora i okeana, zagađenost se javlja u više oblika(zagađenost vazduha, voda i drugo). Kako mi tu možemo pomoći? Zajedničkim snagama i poštovanjem pravila možemo spasiti našu sadašnjost, ali i budućnost, jer još uvek nije kasno za promene”, navodi se u prijavi učenika Negotinske gimnazije u kategoriji Blog.

“Ne postoji razlog zašto bi ljudi tvrdili da Evropska unija ima više loših nego dobrih stvari da ponudi. Zbog toga je važno da dođe kraj pogrešnim informacijama. Naš tim smatra da činjenice treba ostati činjenice, a mitovi treba da budu razotkriveni kako bi istina izašla na videlo. Ovim apelujemo na širenje istine. Nadamo se da će jednog dana nestati sav strah!”, kaže tim iz srednje škole Miloje Vasić iz Velikog Gradišta, koji je pripremio rad u kategoriji Angažovani umetnički rad.

To su samo neki od opisa prijava, u kojima su učenici objašnjavali kako su došli na ideje i kako bi njihove radove trebalo tumačiti. Takve rečenice takođe pokazuju koje teme zanimaju mlade i šta ih pokreće na akciju. Glas ove generacije posebno je važan u 2022. godini koja je od strane Evropske unije proglašena za Evropsku godinu mladih.

Teme i kategorije ove godine bile su veoma izazovne kako bi srednjoškolce inspirisali na što zanimljivije i promišljenije radove. Posebno se ističe kategorija Angažovani umetnički rad, koja je zahtevala veliku kreativnost, entuzijazam i organizovanost, ali i hrabrost da se kroz umetnost pošalju važne poruke za društvo.

Kao i prošle godine, organizatorima je bilo veoma važno da čuju glas publike. Radovi su tako privukli preko 20000 glasova. Na konkursu je primljeno preko 150 radova a kriterijume konkursa je ispunilo njih 119. Svaki posetilac mogao je da dodeli jedan glas po kategoriji i sigurno izbor među desetinama zanimljivih radova nije bio lak.

Posebno težak posao da izabere najbolje imao je stručni žiri. Petočlano telo činili su istaknuti profesionalci i eksperti u oblasti komunikacija, uključujući urednicu školske redakcije Radio Televizije Srbije, profesionalnog fotografa, veb urednika. Žiri je posebno cenio kvalitet realizacije, kreativnost, trud, jasno poslate poruke i razumevanje obrađenih zadatih tema.

Na kraju, pobednici po kategorijama su:

Foto

 1. Direkt
 2. Zašto je došlo do ovoga?!
 3. Planeta nam gori

Video

 1. Od krvi i mesa
 2. Nije ona kriva
 3. Zamisli

Blog

 1. Bit Evrope
 2. Na mladima svet ostaje!
 3. Eko blog – Putokaz ka zelenoj budućnosti

Multimedijalni formati

 1. Euro Kviz
 2. Očisti Evropu
 3. Spasimo Zemlju

Angažovani umetnički rad

 1. Ljudska prava
 2. Borba malog kita
 3. Krivac

Sve radove na konkursu uključujući i pobednički i osvojeni bodova možete pogledati na vebsajtu evropskidnevnik.rs.

Pobednici će biti direktno kontaktirani u vezi sa potencijalnim nagradnim putovanjem u maju mesecu ove godine. Organizacija putovanja zavisiće od epidemiološke situacije i mera za ulazak u države članice EU.

Sistem za bodovanje

50% bodova dolazi od glasova javnosti (sa platforme), a ostalih 50% dolazi od žirija.

Bodovi dobijeni glasanjem javnosti: Ovi bodovi se dobijaju po redosledu osvojenih glasova. Rad sa najvećim brojem glasova javnosti u kategoriji dobija maksimalni broj bodova (50 bodova), sledeći manje i tako redom. Radovi koji su dobili 0 glasova javnosti ne dobijaju ove bodove. Broj bodova koji je dobio rad plasiran na nekom mestu zavisi od toga koliko je bilo plasiranih u toj kategoriji.

Bodovi dobijeni glasanjem žirija: Svaki član žirija će dati maksimalno 10 poena žirija za svaki rad. Dakle, jedan rad može imati najviše 50 glasova žirija (po 10 od 5 članova žirija).

Finalno bodovanje: Kako bismo ovo preveli u bodove za ocenjivanje, ukupan broj bodova članova žirija jednak je ukupnom broju bodova javnosti u toj kategoriji. Te je svaki poen dobijen od žirija ponderisan, kako bi se u zbiru dobio jednak broj bodova javnosti i žirija.

(Primer: Kategorija Foto rad ima 19 plasiranih radova – tj. onih koji su dobili glasove publike (od 24 predatih). Rad koji je dobio najviše glasova dobija 50 bodova, sledeći 48,1 i tako redom. Ukupan broj ovako dodeljenih bodova glasovima javnosti je 806.8. Ukupan broj glasova žirija dodeljen u ovoj kategoriji je 170. Da bi glasovi žirija imali istu težinu kao i glasovi javnosti, oni su ponderisani, tj. pomnoženi sa 4.7. Na taj način je ukupan broj glasova žirija takođe 806.8).

Finalni broj bodova dobijen je sabiranjem bodova javnosti i bodova žirija.

Nagađena su po 3 rada po kategoriji, sa najvećim brojem bodova.

ČESTITAMO POBEDNICIMA!

Pročitajte ili preuzmite elektronsko izdanje Evropskog dnevnika 2021/2022