Ovogodišnji Evropski dnevnik i konkurs Evropa i ja biće predstavljeni tokom online događaja, koji je se održava u sredu (10. novembar) od 12 časova na Facebook stranici EU u Srbiji. Vaši domaćini ovog događaja biće nagrađeni učesnici prethodnih konkursa- Jovana Tešić i Strahinja Milićević, infuenser Yasserstain, Andor Šereš iz Evropskog parlamenta mladih Srbije, uz domaćina- Dragana Ilića, novinara.

Delegacija EU u Srbiji ove godine 12-ti put zaredom objavljuje Evropski dnevnik čiji je cilj što bolje informisanje mladih o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i mogućnostima koje ona pruža.

Evropski dnevnik je dugogodišnji vodič za srednjoškolce u Srbiji o Evropskoj uniji, njenim institucijama, njenim članicama, evropskim vrednostima i drugim relevantnim temama za mlade. Preko 600.000 srednjoškolaca se do sada susrelo sa Evropskim dnevnikom, zahvaljujući saradnji Delegacije EU u Srbiji  sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije.

Ovaj svojevrstan informativni vodič, osim učenicima i učenicama, može da posluži i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

Evropski dnevnik pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica EU, a poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU kako bi se učenicima i učenicama približio proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Kao i tokom proteklih godina, neizostavni deo Evropskog dnevnika je nagradni konkurs za kreativne radove učenika – Evropa i ja. Na konkursu mogu učestvovati srednjoškolci prvog, drugog i trećeg razreda, koji se takmiče u pet kategorija: fotografija, video, blog, angažovani umetnički rad i multimedija. Teme ovogodišnjeg konkursa su: EU i Srbija, EU u mom svakodnevnom životu, Mitovi o EU, Ljudska prava- moja prava, Životna sredina i klimatske promene su važne.

Ove godine, izbor najboljih i najkreativnijih biće zajednički poduhvat publike i strućnog žirija. Nakon perioda prijava koji traje do 07. februara 2022, posetioci našeg portala – www.evropskidnevnik.rs moći da glasaju za pobednike ovog takmičenja od 10. februara do 1. marta 2022.

Ove godine, 15 najboljih radova će biti nagrađeno putovanjem u jednu zemlju članicu EU u prvoj polovini 2022. godine, kako bi iz prve ruke osetili kako izgleda svakodnevni život u EU*. Od 2012. godine nagrađeno je preko 600 srednjoškolaca i nastavnika.

Srednjoškolci koji žele da dobiju štampano izdanje ovogodišnjeg Dnevnika, mogu ga potražiti u školama, početkom decembra, a mogu svoj besplatni primerak zatražiti i preko email adrese evropskidnevnik@euinfo.rs. Online izdanje dostupno je na ovom linku.

*Datum je podležan promeni u zavisnosti od situacije epidemije COVID 19 u vreme putovanja. Ukoliko pandemija COVID 19 ne dozvoli da se realizuje putovanje nagrađeni će dobiti vredne vaučere u skladu sa propozicijama konkursa.